
€26,00
Rallo
Bugeber 2010
Passito di Pantelleria DOP
Niet zelden zijn dergelijke wijnen ontzettend log door het hoge suikergehalte, dat is hier knap vermeden.
VOORRAADSTATUS
Beschikbaar
LAND
Italië
STREEK
Sicilia
WIJNMAKER
Rallo
BODEM
Het vulkanische eiland Pantelleria lijkt in eerste instantie niet de beste locatie om druiven te verbouwen. Tenzij men de bereidheid heeft om -zeer arbeidsintensief- wijngaarden te creëren in terrasvorm uit de lavabodem.
VINIFICATIE
Handmatige oogst eind september.Gedurende 40 dagen laat men de druiven indrogen alvorens deze worden geperst. Op deze manier neemt het relatieve suikergehalte toe en is men in staat een zoete wijn te maken (108 gram restsuiker per liter). Vergisting vindt plaats op RVS cuves (18-20 graden Celcius) en neemt 20 dagen in beslag. Geen malolactische vergisting. Acht maanden rijping op cuves, daarna botteling.
DRUIVEN
100% Moscato.
KLEUR
Amberkleurig, de kleur van een gerijpte sauternes.
NEUS
Dit heeft niet het uitgesproken florale karakter dat Muscat-wijnen doorgaans kenmerkt. Haast het tegenovergestelde: gedroogde zuidvruchten, gecarameliseerde noten, acaciahoning en ahornsiroop. Opvallend hoe de wijn blijft ontwikkelen in het glas; in een later stadium ook gedroogde sinaasappelschil en bitterkoekjes.
SMAAK
Wat een verleidelijke aanzet: zonder twijfel een echt filmend mondgevoel en een compleet mondvullend karakter. Wat opvalt is de zuurgraad: die is dusdanig goed gedoseerd dat een zeer uitgebalanceerde wijn ontstaat. Komt zowel de fijnheid als de drinkbaarheid ten goede. Knappe wijn uit een zonovergoten klimaat!
CULINAIR
Superbe dessertwijn! Dit laat zich makkelijk combineren met een notentaart, nougat of een goede creme brûlee. Voor de geoefende kok: een soufflé van munsterkaas.
INHOUD / ALCOHOL
0,5 L / 14%
BRUIK-/HOUDBAAR
2014 / 2021
BEOORDELINGEN
The Wine Advocate: Nee
La Revue du Vin de France:Nee
Jean Marc Quarin: Nee
Wine Spector: Nee
Jancis Robinson: Nee
James Suckling: Nee