Telegraaf: "onweerstaanbaar lekkere chardonnay"

Pieter Nijdam schrijft wekelijks in de Telegraaf over een bijzondere wijn. Vandaag: de onweerstaanbaar lekkere Rings Chardonnay.

We citeren hem graag! "Ze worden wel de Schumachers van de Duitse wijnbouw genoemd. De snelheid waarmee de gebroeders Steffen en Andreas Rings de harten van onze wijnminnende oosterburen veroveren, is adembenemend. De jongens pakken het dan ook heel anders aan dan hun meeste collega’s die wijnbouw nog van hun vader of zelfs opa hebben geleerd. Wars van tradities staan de Rings juist open voor het avontuur. In Freinsheim in de Pfalz hadden hun ouders nog een gemengd bedrijf. Zij teelden voornamelijk fruit. Op slechts een paar hectare stonden wijnstokken waarvan landwijn werd gemaakt.

Toen Steffen en Andi de zaak overnamen, kwam de focus volledig op wijnbouw te liggen. Mindere percelen werden verkocht of geruild voor stukken grond met kalkrijke bodems. Naast riesling en spätburgunder schroomden ze niet om typisch Franse druivenrassen zoals cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en syrah aan te planten. Zelfs chardonnay gingen ze niet uit de weg en laat die nou net een geweldige indruk maken op onze proeftafel. De stokken zijn nog relatief jong, maar staan op de meest zonrijke hellingen van de Schlammberg in de buurtdorpjes Kallstadt en Ungstein. Succes verzekerd en een grote potentie voor de toekomst.

Wij vinden de Rings Chardonnay (aangevuld met 20% pinot blanc oftewel weißburgunder) nu al onweerstaanbaar lekker. Na de pluk, tros voor tros met de hand geselecteerd, spontane (natuurlijke) gisting in zowel roestvrijstalen als houten vaten. Het resultaat mag er wezen: peer, citroen, veel sap, frisse zuren en lengte met een fijne mineraliteit. Een superoriginele moderne chardonnay met slechts 12,5% alcohol. Gelukkig kunnen niet alleen onze oosterburen genieten van de prestaties van de nieuwe Schumachers. De gebroeders Rings staan op pole!"

Klik hier voor het gehele aanbod van Weingut Rings.

 

Bron: de Telegraaf 26-11-2021