Nieuw in het assortiment: Terroir de Garrigue

Een nieuwe serie wijnen uit het Franse zuiden: Terroir de Garrigue. Een kilometer of 10 ten westen van de stad Nîmes, ligt de plaats Sommières. En daar bundelden bijna 100 jaar geleden, in 1923, een aantal wijnmakers hun krachten. In de loop der jaren sloot menig vigneron(ne) zich aan en anno 2021 kunnen we spreken van een florerende coöperatie met een gezamenlijk areaal van 700 hectare. Bepaald geen kleine speler dus. Na een kort bezoek afgelopen najaar, wisten we genoeg: hier is het technisch up-to-date, er is ruim voldoende kennis en kunde in huis en bovendien wordt er met veel zorg wijn gemaakt. Al bij de eerste proefflessen realiseerden we ons dat er wijnen van onberispelijke kwaliteit worden gebotteld daar in Sommières! Absoluut de moeite waard om kennis te maken met dit nieuwe trio.

 

 

 

 

 

 

 

 

We trappen af met een mono-cépage Sauvignon Blanc. Een heerlijk frisse, zuivere en uitnodigende stijl. Niet zo uitbundig zoals Sauvignon uit bijvoorbeeld Nieuw Zeeland kan zijn, maar juist het tegenovergestelde: ingetogen en bescheiden. Maar daarmee zeker niet minder druif-getypeerd. Vrijwel alle kwintessens van de druif zijn paraat: appel, gelei van kruisbes, buxus en vers gekneusd muntblad. Het getuigt van kennis en kunde dat men hier in warme Languedoc, zo’n fraaie, ingetogen stijl kan produceren. Tel daarbij op: het bescheiden alcoholpercentage van 12,5%. Heerlijk als apéro op een (doordeweekse) winterdag.

Terroir de Garrigue
Sauvignon blanc 2020
Pays d'Oc IGP
€ 7,25

Evenals de Sauvignon Blanc van deze coöperatie, is ook de Chardonnay (100%) is een voorbeeldige wijn: puur, geen opsmuk, maar wel degelijk herkenbaar als een wijn van deze druif. Witte en gele vruchten, zuivel zoals boerenboter en kwark en zelfs een spoortje vanillle. Men heeft in Sommières een wijn met een behoorlijke smaakintensiteit weten te maken; knap, zonder houtlagering. Kortom: een Chardonnay uit de Languedoc die aan alle verwachtingen voldoet. Behalve aan de prijs, die hadden we blind (fors) hoger ingeschat…

Terroir de Garrigue
Chardonnay 2020
Pays d'Oc IGP
€ 7,75

Een Merlot tout court, zo laat deze wijn zich passend omschrijven. No nonsense, maar eenvoudigweg heel smakelijk. Sappig en vriendelijk, maar ook weer niet al te lieflijk. Wist in 2020 een Médaille d’Or op het Concours Général in Parijs in de wacht te slepen. Niet zaligmakend, maar wel een bevestiging dat we hier te maken met een wijn van onberispelijke kwaliteit – niet gek voor € 7,25! Mocht u nou in de aanloop naar de kerstdagen of in de dagen erna even zonder kookinspiratie zitten, maak dan een ouderwetse andijviestamppot. Schenk u zelf een glas Terroir de Garrigue Merlot in en kom even op adem.

Terroir de Garrigue
Merlot 2019
Pays d'Oc IGP
€ 7,25

Klik hier voor een overzicht van de wijnen en om direct te bestellen.