In onze herfstpublicatie heeft u al kunnen lezen dat de wijnen van Mas de Martin terug op het toneel zijn. Uit de vele positieve reacties (en bestellingen!) kunnen we gerust opmaken dat ons enthousiasme voor dit domein, door velen wordt gedeeld.

Vanaf de herintroductie, die startte met cuvée Plein Sud enkele maanden terug, kregen we –letterlijk- dagelijks telefoontjes en mails met de vraag of ook ‘het bolle mannetje’ weer beschikbaar was. Juist deze wijn genoot onder wijnliefhebbers destijds, een absolute cultstatus. ‘Het bolle mannetje’, onder deze koosnaam was cuvée Roi Patriote bij veel trouwe afnemers bekend. De warme belangstelling voor de wijn, deed ons al snel besluiten ‘m te dopen tot dé Kerstwijn van 2019!

Het ‘geheim’ van de wijn zit hem in meerdere facetten. Allereerst de volstrekt unieke assemblage; die bestaat deels uit (Bordeaux-)rassen Cabernet Sauvignon, – Franc en Merlot, aangevuld met de mediterrane druiven Syrah, Grenache Noir en Tannat. Voorts hebben we te maken met een zeer bescheiden opbrengst: zo’n 25 hl per hectare. Ter illustratie: drie- tot viervoudige rendementen zijn eerder regel dan uitzondering in de Languedoc. Tel daarbij op de rijping op eersteklas eikenhout, deels van 1 jaar oud, deels grote houten foeders. Juist door deze combinatie ontstaat er een voorbeeldige balans en wordt overdaad voorkomen. Tenslotte, misschien wel van het grootste belang, de vrouwelijke meesterhand van Marie-Christine Florent, wijnmaakster op Mas de Martin. Zij heeft de zes druivenrassen tot een harmonieus geheel weten te assembleren en ‘op te voeden’.

Heeft u al in gedachten wat u serveert met Kerst? Weet dat Roi Patriote een uiterst veelzijdige wijn is. Inzetbaar bij menig gerecht dat niet zal misstaan tijdens het Kerstdiner. Denk aan Beef Wellington, tournedos (rossini), duif en uiteenlopende wildgerechten. Leuk detail: de huidige aanbiedingsprijs ligt onder het prijsniveau van weleer!