Maaltijdwijnen voor Pasen!

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Maaltijdwijnen voor Pasen!

Maaltijdwijnen voor Pasen!


Op zondag 9 en maandag 10 april vieren we Pasen. Kijk je er ook zo naar uit?! Een lange gedekte tafel met goed gezelschap en dito wijnen. Een heerlijk vooruitzicht! Met een beetje geluk kan de paasbrunch en/of –lunch zelfs wel buiten worden geserveerd. We hebben een aantal wijnen, met bijpassende culinaire suggesties, op een rijtje gezet. Aan jou de keuze of je ze serveert bij de lunch of bij het diner ... 

Heb je nog vragen of heb je wijn/spijs advies nodig? Laat het ons weten … We helpen je graag!

Telefoon: 043 – 363 77 99
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.30 uur.

E-mail: info@sauterwijnen.nl


MAALTIJDSALADES

Ilatium | Soave DOC

80% Garganega en 20% Trebbiano.

Ilatium Soave is een van de meest uitbundige en uitgesproken wijnen in deze prijsklasse. Aromatisch en zeer uitnodigend. Een goed gevulde maaltijdsalade bevat doorgaans veel verschillende ingrediënten en derhalve heel uiteenlopende smaken. Een smaakintensief glas is dan zeer welkom.

ASPERGES EN TARTAAR/CEVICHE VAN RAUWE VIS

Domaine la Chapinière | Touraine AOC

100% Sauvignon Blanc.

Een Sauvignon Blanc uit het boekje, echt een schoolvoorbeeld. Wordt ingezet tijdens menig wijncursus als ‘lesmateriaal’. Citrus, munt, gras, groene appels, buxus etc. Tot en met een vleugje ‘kattenpis’ aan toe... Tja, het klinkt wonderlijk, maar het is een vaak gehoorde opmerking bij de echt goede Sauvignons! Een Sauvignon Blanc van dit kaliber is natuurlijk een perfecte aperitiefwijn. Maar dat niet alleen, ook als begeleider van menig gerecht is dit een uitstekende keuze: gegrilde groene asperges, witte asperges van de koude grond en rauwe vis (ceviche, sushi) zijn perfecte disgenoten. Maar de allerbeste combinatie is die met geitenkaas, Crottin de Chavignol in het bijzonder. Het licht rinse karakter van de kaas, sluit naadloos aan bij de frisse, maar smaakvolle wijnzuren die de wijn kenmerken.

OESTERS EN KREEFT

Pfitscher | Chardonnay - Arvum | Alto Adige DOC

100% Chardonnay.

Chardonnays zijn er in dusdanig veel verschijningen dat je wat ons betreft niet kan zeggen “ik houd niet van Chardonnay.” Toch horen we het met enige regelmaat. Zonde! De druif gedijt in vrijwel ieder klimaat, maar de wijnen kunnen als dag en nacht van elkaar verschillen. Van rank en verfijnd (Chablis!) tot logge, mollige, houtgelagerde krachtpatsers uit verschillende windstreken. De Chardonnay van Tenuta Pfitscher bevindt zich aan de slanke kant van het spectrum. Ingetogen en houtvrij. Een verademing! Subliem bij oesters en koud geserveerde kreeft of langoustine.

GAMBA'S, KREEFT EN LANGOUSTINE

Matthias & Emile Roblin | Origine | Sancerre AOC

100% Sauvignon Blanc.

De gebroeders Roblin opereren het liefst enigszins in de luwte. Beiden zijn uiterst bescheiden en wars van enige sterallures (terwijl het niveau van de wijnen haast uitnodigt om naast de schoenen te gaan lopen…). Bij ieder bezoek dat we brengen aan hen zijn ze óf in de wijngaard te vinden, óf in de vinificatieruimte. Met recht ‘dedicated to the job’ dus. En dat betaalt zich uit in voorbeeldige wijnen. Cuvée l’Origine is een sancerre uit het boekje: strak maar niet streng, mineralig maar niet sober in de smaakexpressie. Rijk aan contrasten dankzij de subtiele, smaakrijke bitterheid van rijpe citrusvruchten. Hoe smaakrijk kan een elegant gestructureerde wijn zijn!

COCQUILLES EN VIS (TARBOT EN SLIPTONGEN!)

le Tarral | Languedoc AOP

80% Grenache Blanc, 10% Marsanne en 10% Carignan Blanc.

Echt onderscheidend ten opzichte van vrijwel alle witte wijnen uit het assortiment. Hoogst originele assemblage van Grenache Blanc, Roussanne en Carignan Blanc; na de oogst vergist én rijpt de wijn op houten barriques; die werkwijze resulteert in een indrukwekkend glas wijn. Bovendien gastronomisch zeer de moeite waard: dichtgeschroeide coquilles, tarbot met vers geschaafde truffel, sliptongen uit de roomboter etc. Ook een eersteklas begeleider van een kaasplateau met bergkazen (Tomme, Cantal etc).

VIS (HEEL/OP DE HUID)

Bidoli | le Alte - Pinot Grigio | Friuli Grave DOC

100% Pinot Grigio.

Een Pinot Grigio uit het uiterste noordoosten van Italië. De wijngaarden zijn gelegen op beide oevers van de Tagliamento, een ‘vlechtende’ rivier die de regio Friuli Venezia Giulia doorkruist. De verkoelende werking van het rivierwater, de verzachtende invloed van de Adriatische Zee en de beschermende werking van de noordelijk gelegen Alpen weerhouden de regio van ongewenste weersinvloeden. Kenmerk van de Bidoli-wijnen is de combinatie van frisheid en smaakintensiteit. En juist dat maakt ‘m zo geschikt als begeleider van bijvoorbeeld een in z’n geheel gegaarde forel of een op de huid gebakken zeebaarsfilet.

GEVOGELTE (PARELHOEN!)

Domaine Frédéric Berne | les Terrasses | Chiroubles AOC

100% Gamay Noir.

De cru Chiroubles ligt ten noorden van Morgon en is wat oppervlakte betreft één van de kleinere crus. Wat naam betreft overigens zeker niet! Ook hier is de bodem rijk aan graniet en dat is heel goed waar te nemen in de wijn. Bovendien zorgt de rijping op barriques voor extra dimensie. Wijn met een spectaculaire finale: lang en gezegend met een grote mate van spanning. Ideale lunch- of dinerwijn bij verfijnd gevogelte zoals patrijs of parelhoen. De combinatie met een hartige taart met eekhoorntjesbrood zal menig vegetariër in vervoering brengen …

LAMSHAAS EN -FILET

Ippolito 1845 | Liber Pater | Cirò DOC

100% Gaglioppo.

Al worden er het jaar rond lammeren geboren, van oudsher is de periode rondom Pasen dé tijd voor lamsvlees. Het voorjaar leent zich er zonder meer goed voor; lamsvlees is goed verteerbaar en zeer veelzijdig. Bovendien: de bereiding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Lamshaas en -filet zijn zeer eenvoudig klaar te maken. Wie een biefstuk kan bakken … Als begeleider van lamsvlees kiezen we maar wat graag voor de Zuid-Italiaanse Liber Pater van het Calabrese domein Ippolito 1845. De inheemse Gaglioppo-druif tekent voor deze  onderscheidende karakterwijn uit de tenen van de Italiaanse laars. De exacte herkomst van de druiven is de DOC Cirò, door kenners wordt deze DOC gezien als hét terroir voor kwaliteitswijnen uit Calabrië.

(GERIJPT) ROOD VLEES

Bergerie de l'Hortus | Pic Saint Loup AOP

Mourvèdre, Grenache en Syrah.

De assemblage voor Bergerie de l’Hortus bestaat uit vertrouwde Languedoc-variëteiten: Mourvèdre, Grenache en Syrah. Tot zo ver niet zo zeer onderscheidend ten opzichte van andere wijnen uit de streek. Maar… hier komt de kennis en kunde van de familie Orliac om de hoek kijken. De Mourvèdre laten ze rijpen in houten barriques die eerder dienst deden voor de topwijn van het domein (Grande Cuvée Rouge). Grenache en Syrah, beide gevoelig voor oxidatie, worden opgevoed op RVS-cuves. Pas na vergisting worden de sappen van de verschillende druiven geblend. Zo ontstaat een gracieuze, smaakrijke eetwijn die de beste, respectvol klaar gemaakte hoofdgerechten verdient: lang gerijpt rundvlees, alles van het lam en het kalf. Tussen huid en graat gegaarde, stevige vis (rooster, oven, gebakken). Harde kazen van de koe (oud).

(LICHT GEGRILD) ROOD VLEES

Caparzo | Rosso di Montalcino DOCG

100% Sangiovese.

De Rosso di Montalcino van Caparzo is een assemblage van Sangiovese-druiven (lokaal ook bekend onder de noemer Brunello) van een drietal verschillende percelen. Juist door deze kundige blend is een meer dan harmonieus glas wijn ontstaan. In vergelijking met bijvoorbeeld een Chianti Classico valt de geringere zuurgraad op. Een prachtige prelude op het grote werk van Caparzo, de Brunello di Montalcino, maar bovenal een klasse-Toscaan met een echt eigen karakter. Heel goed inzetbaar bij (licht gegrild) rood vlees zonder al te veel opsmuk.