Het absolute summum van luxe is wat ons betreft toch wel de truffel. Niet veel ingrediënten binnen de hoogste regionen van de gastronomie, genieten zo’n cultstatus. En dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Een truffel laat zich immers niet kweken en dient dus in de natuur gezocht te worden. Tegenwoordig gebeurt dat met gedisciplineerd getrainde honden die er letterlijk een neus voor hebben. Een aanzienlijk betere manier dan met varkentjes zoals in het verleden gebeurde. Die hadden ook heus een goede neus, maar waren zelf ook verzot op truffel! Het aantal maanden dat de truffel voorkomt is beperkt van grofweg begin november, tot halverwege januari. En weet dat de vraag altijd vele malen groter is dan het aanbod. U heeft maar een beperkte dosis economische kennis nodig, om te begrijpen dat een gering aanbod bij een grote vraag de prijs aardig opdrijft. Maar kunt u voor een redelijke prijs een truffel bemachtigen? Aarzel dan niet. Een goed bereid gerecht (keep it simple!) met truffel is echt een hedonistische gastronomische ervaring! En laat het budget witte truffel toe? Doen!
100% Merlot.
En nee, de begeleidende wijn bij een truffelgerecht hoeft echt niet heel kostbaar te zijn. Deze Merlot van Bidoli, uit het hoge Italiaanse noorden, is licht gekoeld een heerlijke wijn bij truffel. Doorgaans geldt dat u met een eenvoudige bereiding van een gerecht, de truffel het juiste podium biedt. Een fraaie lintpasta, desgewenst zelf gemaakt, met wat paddenstoelen en room, zijn een fantastische ‘drager’ voor truffel. Pas wanneer de pasta op het bord ligt, maar nog wel zo heet mogelijk is, neemt u de truffelschaaf in de hand en garneert u de pasta –niet te bescheiden graag!- met flinterdun geschaafde plakjes truffel. Door de warmte van het gerecht wordt de truffel ontzettend geurig… een verleidelijker geur is niet snel voor te stellen!
100% Nebbiolo.
Piemonte is dé truffelregio van Europa en een goede ‘truffelwijn’ uit deze streek mag op deze pagina dan ook echt niet ontbreken. Wanneer u aan tien doorgewinterde sommeliers de vraag stelt “welke druif sluit het allerbeste aan bij truffel?”, dan durven we te beweren dat 9 van de 10 sommeliers deze vraag zullen beantwoorden met “Nebbiolo!” Daar sluiten we ons geruisloos bij aan. Het liefst natuurlijk een barolo of barbaresco (beide 100% Nebbiolo), maar als we al veel geld hebben uitgegeven aan een truffel, dan selecteren we met plezier een iets minder exclusieve Langhe Nebbiolo. Nog steeds niet bepaald pover hoor! Een kalfsoester er bij met truffel is al een uitzonderlijk smaakvolle ervaring, maar wilt u echt uitpakken… serveer er dan een tagliata di manzo bij. Heus niet ingewikkeld, maar reken maar dat u indruk maakt op uw gasten!
100% Chardonnay.
Schenkt u liever wit bij de truffel? Geen gek idee hoor! Maar dan mag het wel op hoog niveau zijn toch? Cuvée Terre Noire bijvoorbeeld, van niemand minder dan Eric Forest. Een aantal jaar geleden noemde we deze wijnmaker uit de Mâcon nog een ‘rising star’, inmiddels behoort hij tot de gevestigde namen in de streek. Terre Noire is een sublieme witte bourgogne. De naam is een verwijzing naar de zwarte toplaag op een verder witte, kalkhoudende rots binnen de appellationgrenzen van Saint-Véran. Indrukwekkende terroir-expressie en een zeldzaam fraai versmolten houtinvloed. Wat u er bij serveert? Zeetong met een beurre blanc bijvoorbeeld, natuurlijk rijkelijk voorzien van vers geschaafde truffel. Of een (bij voorkeur warm geserveerde) vichysoisse. Eenvoudig voor te bereiden en met wat geurende truffel een subliem voor- of tussengerecht.
Heb je nog vragen of heb je wijn/spijs advies nodig? Laat het ons weten … We helpen je graag!
Telefoon: 043 – 363 77 99
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.30 uur.
E-mail: info@sauterwijnen.nl
Leeftijdscontrole
Welkom bij Sauter Wijnen!
Ben je 18 jaar of ouder?