Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€59,50

La Spinetta
Lidia Chardonnay 2017
Piemonte DOC

De eerste jaargang kwam in 1993 op de markt. In die 30 jaar is er veel veranderd, maar de wijn bevindt zich nog altijd op een duizelingwekkend hoog niveau. Wijnen uit die beginjaren zijn overigens nog altijd vitaal; het bewaarpotentieel onderstaand is dus heel behouden.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Italië

STREEK

Piemonte

WIJNMAKER

La Spinetta

BODEM

Wijngaard van 5 ha gelegen in Mango op een hoogte van 500 meter boven zeeniveau. Expositie vol op het zuiden. De bodem bestaat er uit zand en is rijk aan kalk. 30 jaar oude stokken.

VINIFICATIE

Na de handmatige oogst worden de druiven voorzichtig gekneusd. Het opgevangen sap vergist in eerder gebruikte barriques van Frans eiken. Aansluitend volgt een rijping van 18 maanden in vaten en dan nog eens 6 maanden 'flesrust' alvorens de wijnen het domein mogen verlaten.

DRUIVEN

100% Chardonnay

KLEUR

Subtiel goud met enige verkleuring door de houtopvoeding. Modelkleur voor een op hout gerijpte Chardonnay.

NEUS

Heel even lijkt de wijn wat gesloten, maar zodra er zuurstofcontact is, dan opent de wijn zich direct. Maar niet meteen helemaal! Daar is toch wat tijd en geduld voor nodig... Langzaam maar zeker geeft deze Lidia zich bloot. Intrigerende neus met een opvallend bescheiden rol voor het eikenhout. Ja, het is waarneembaar, maar geenszins dominant. Gekonfijte citrusschil, sinaasappelmarmelade en geroosterde hazelnoten. Ook beurre noisette in de neus.

SMAAK

Krachtige, maar zeker niet vette of lobbige aanzet; in die zin heel anders dan witte bourgognes op dit (prijs)niveau. Smaakintensief en bijzonder krachtig; de wijn lijkt werkelijk alle smaakpapillen te willen beroeren en zoekt alle hoeken van de mond op. Opvallend hoe droog en schoon de mond achterblijft. Evenals het 'zusje' van deze wijn (Langhe, 100% Sauvignon Blanc) een heel bescheiden alcoholpercentage van 12,5%. Hulde!

CULINAIR

Tips van de familie Rivetti: risotto met parmesan en konijnenlevertjes met uien. Voeg daar gerust aan toe: gebakken zeetong, coquilles en kalfsoester. En schroom niet om de truffelschaaf te hanteren... Sluit ook rijpe kazen zoals Mont d'Or niet uit.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 12,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top