Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€16,95

La Spinetta
Il Nero di Casanova 2016
Toscana Sangiovese IGT

Weer een echt overtuigende jaargang van één van de best betaalbare wijnen van Giorgio Rivetti.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Italië

STREEK

Toscana

WIJNMAKER

La Spinetta

BODEM

Kalkhoudende bodem met uit de oceaan afkomstige afzet. Nog jonge wijnstokken (8jaar) gelegen op 250 meter hoogte met een zuid georiënteerde ligging. Grote wijngaard: 45 ha. Totale productie 140.000 flessen. Rendement/ha: 23 hl = 3.000 flessen/ha.

VINIFICATIE

Handmatig geoogst vanaf 15 september. Gisting en inweking gedurende 9-10 dagen onder temperatuurscontrole in de roterende gisttanks waar ze in Piemonte het patent op hebben. Appelmelkzurengisting en rijping gedurende 9 maanden op Frans eikenhout (gemiddelde branding ofwel medium toasted). Daarna verblijft de wijn voor de botteling gedurende 2 maanden op roestvrij staal. De wijn wordt geklaard noch gefilterd.

DRUIVEN

100% Sangiovese

KLEUR

Fors geëvolueerde kleur (mahonie schakering), door de rijping op barriques, maar ook door de tijd die inmiddels verstreken is.

NEUS

Fascinerende neus met volop ruimte voor zwarte vruchtentonen, de vacht van het paard, leer, tabak, cederhout en wat floraals. Zeer herkenbare Rivetti-signatuur. De wijn blijft verleiden om de neus in het glas te steken en dat blijft keer op keer de moeite waard, er is volop ontwikkeling in het glas.

SMAAK

Kloeke en overtuigende entree, maar de wijn is geenszins massief over overdonderend. Hier geen glad gepolijste Toscaan, maar juist een wat meer weerbarstig type. Heerlijk rulle tannines die verpakt zijn in een juiste, gebalanceerde dosis sap. De voor de Sangiovese-druif zo kenmerkende zuurgraad herkennen we ook hier goed, maar dankzij de vlezigheid en de vulling van de wijn, worden de zuren wat naar de achtergrond gedrukt.

CULINAIR

Verfijnde maar ook zeer krachtige diner- en eetwijn: optimaal gerijpt rundvlees (entrecote, T-bone), lams-zadel en sappig kalfsvlees. Voor de niet vleeseters: gesauteerde inktvis, op de huid gebakken, harde vis. Oude, harde kaas van de koe.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2020 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top