Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€11,95

Javier Sanz
Verdejo 2020
Rueda DO

Dit is een Verdejo uit de hors-catégorie! Grote mate van concentratie, diepte en lengte.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Spanje

STREEK

Rueda

WIJNMAKER

Javier Sanz

BODEM

In dit deel van Rueda is de bodem uitzonderlijk arm. Aan de oppervlakte is het met name zand wat we zien en door zonovergoten zomers oogt het er droog en dor. Maar schijn bedriegt: de druivenstokken zijn er opvallend groen! Dat komt omdat ze wortelen in een diepe kalklaag die verborgen ligt onder de zanderige toplaag. De kalk fungeert als een spons voor de weinige neerslag en daar maken de diep wortelende druivenstokken graag gebruik van. 50 jaar oude stokken aangeplant als zgn. bush vines.

VINIFICATIE

Na de oogst worden de druiven geperst en houdt het sap enkele uren contact met de schillen. Dit doet men om de wilde gistcellen de gelegenheid te geven de vergisting spontaan te laten starten.

DRUIVEN

100% Verdejo

KLEUR

Bleek geelgroen; wat meer kleurconcentratie dan de instapwijn (Sanz Orden Tercera) van deze producent.

NEUS

Buitengewoon 'druifeigen' neus en derhalve direct te herkennen, ook geblinddoekt, als een mono-cépage Verdejo. Vers gemaaid gras, ingelegde citroen, de steeltjes van trostomaat en bladkruiden als munt en basilicum. Wat meer rijpheid in de neus dan een 'mainstream-Verdejo', maar nog altijd zeer herkenbaar.

SMAAK

Milde aanzet waarin de zuren in eerste instantie wat op de achtergrond blijven en pas later - na zuurstoftoevoeging in de mond - wat prominenter in beeld komen. De wijn is compleet mondvullend, zonder dat er sprake is van overextractie. Volop reliëf en structuur. Buitengewoon fris mondgevoel na doorslikken/uitspugen (tijdens de proefsessie). Relatief laag alcoholgehalte (13%) voor een wijn met een dergelijke diepgang en concentratie. Bijzonder droog in de (extreem lange) finale!

CULINAIR

Een uitstekende compagnon van vis (gerookt of rauw) met een hoog en gezond vetgehalte: haring en tartaar van zalm bijvoorbeeld. Fantasievolle, knapperige salades, glanzend van de olijfolie. Frisse geitenkaas.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2025

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top