Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€17,95

Ilatium
2017 Valpolicella
Ripasso Superiore DOC

Menigeen zal dit te zwaar vinden, maar met het juiste tegenspel aan tafel is het heus een feestje!

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Italië

STREEK

Veneto

WIJNMAKER

Ilatium

BODEM

De wijngaarden zijn gelegen in de valleien Mezzane di Sotto en Illasi op een hoogte van 180-200 meter boven zeeniveau. Gemiddelde opbrengst van 50 hl/ha. De stokken zijn relatief jong: 14-19 jaar.

VINIFICATIE

De druiven worden handmatig geoogst in de eerste en/of tweede week van oktober. Na kneuzing volgt een korte koude inweking en vervolgens start de alcoholische vergisting in temperatuurgecontroleerde cuves. Vervolgens vindt een hergisting plaats op de most van de Amarone; kenmerkend voor het wijnmaakproces van de Ripasso. Houtrijping gedurende 12-15 maanden op vaten (350 liter) van Frans en Amerikaans eiken. Na botteling nog zes maanden rijping op fles alvorens de wijnen op de markt worden gebracht.

DRUIVEN

70% Corvina, 20% Rondinella en 10% overig (waaronder Croatina)

KLEUR

Dieprood met een duidelijke ontwikkeling naar een mahonie-roodbruine kleur.

NEUS

Duidelijk een al wat gerijpte neus, niet verwonderlijk: de wijn komt pas een jaar of drie na de oogst op de markt. Fors gemarkeerd door het hout (ceder, potloodslijpsel), maar er blijft voldoende ruimte voor (met name) gedroogde vruchten. Denk aan dadels, vijgen, pruimen. Maar ook gedroogd tabaksblad, moccabonen, pure chocolade en espresso.

SMAAK

Volle aanzet, echt de hele mond wordt in beslag genomen door de wijn. Toch is het niet massief en dat heeft de wijn te danken aan de fraaie zuurgraad die als een rode draad 'door de wijn' loopt. Wel een grote mate van concentratie en een solide structuur met ferme tannines. Iets drogend nu nog, maar met het juiste tegenspel beslist een sensationele wijn. Een fractie minder alcohol dan de voorgaande jaargangen, een prima ontwikkeling!

CULINAIR

Eetwijn met heel veel karakter. Traag gegaarde kalfsschenkel (osso bucco), wilde eend, duif, het beste, goed gerijpte rundvlees.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2030

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top