Gastronomisch wit

Huidige filters
Inhoud: 0,75
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

Van hoog naar laag sorteren
  Inhoud0,75 L
  Casa Primicia | Flor de Primicia - Chardonnay Barrica 2022 Rioja DOC
  € 12,50
  Bodegas Casa Primicia
  Flor de Primicia 2022
  Rioja DOC
  Ietwat mollige Chardonnay, maar dankzij de fraaie zuren op geen enkele wijze massief.
  Inhoud0,75 L
  Xavier Clua | Il lusió Blanco 2022 Terra Alta DO
  Niet op voorraad
  € 15,25
  Xavier Clua
  Il lusió Blanco 2022
  Terra Alta DO
  In een notendop: rijkdom voorzien van de nodige fraîcheur.
  Inhoud0,75 L
  La Spinetta | Timorasso 2022 Colli Tortonesi DOC
  Aanbieding
  Special Price € 19,95 Regular Price € 22,50
  La Spinetta
  Timorasso 2022
  Colli Tortonesi DOC
  Vergelijkbaar met de beste Chenin Blancs: rijk, aromatisch en fris. Een 'must-try' voor iedere liefhebber!
  Inhoud0,75 L
  Bodega Pateiro | el Patito Feo - Treixadura 2021 Ribeiro DO
  € 19,95
  Bodega Pateiro
  el Patito Feo - Treixadura 2021
  Ribeiro DO
  Wow! Indrukwekkend wit uit Galicië; rank, maar wel krachtig!
  Inhoud0,75 L
  Bodega Pateiro | el Patito Feo - Godello 2021 Ribeiro DO
  € 21,00
  Bodega Pateiro
  el Patito Feo - Godello 2021
  Ribeiro DO
  Rijk, goed in balans en complex! Verkwikkend in een jong stadium en complexer met de tijd.
  Inhoud0,75 L
  Matthias & Emile Roblin | Origine Blanc 2022 Sancerre AOC
  € 23,50
  Matthias & Emile Roblin
  Origine 2022
  Sancerre AOC
  Een model sancerre! Knisperend fris, loepzuiver en echt eetlustopwekkend.
  • Verantwoord
  Inhoud0,75 L
  Domaine l'Hortus | Grande Cuvée Blanc 2021 Val de Montferrand IGP
  € 31,00
  Domaine de l'Hortus
  Grande Cuvée 2020 Blanc
  Val de Montferrand IGP
  Machtig wit met een heel eigen gezicht.
  • Biologisch
  Inhoud0,75 L
  Tomàs Cusiné | Finca Racons 2017 Costers del Segre DO
  € 31,50
  Tomàs Cusiné
  Finca Racons 2017
  Costers del Segre DO
  Waardevolle tip voor liefhebbers van witte Bourgogne als Rhône op het hogere niveau.
  • Biologisch
  Inhoud0,75 L
  Tomàs Cusiné | la Serra 2021 Costers del Segre DO
  € 31,50
  Tomàs Cusiné
  Finca la Serra 2021
  Costers del Segre DO
  Unieke Chardonnay-beleving. Leg deze wijn gerust eens naast een grote witte bourgogne.
  Inhoud0,75 L
  Gagliole | il Bianco 2020 Toscana IGT
  € 31,50
  Gagliole
  il Bianco 2020
  Toscana IGT
  Il Bianco, de Witte. Inspiratiebron: Le Montrachet?
Gastronomisch wit

Gastronomisch wit voor de kerst ...


Op zoek naar groots en meeslepend gastronomisch wit om je diner deze feestdagen compleet te maken? Vrijwel al onze wijnen zijn heel goed inzetbaar aan tafel, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je op zoek bent naar iets verrassends en je geen zin en tijd hebt om onze website af te struinen. Zonder daarmee andere wijnen tekort te doen, hebben we daarom hier tien originele wijnen/tips voor je op een rij gezet. Van een klassieke Sancerre uit Frankrijk tot een verrassende Treixadura uit Spanje. Telkens met een wijn/spijs suggestie erbij ... 

Heb je nog vragen of heb je wijn/spijs advies nodig? Laat het ons weten … We helpen je graag!

Telefoon: 043 – 363 77 99
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.30 uur.

E-mail: info@sauterwijnen.nl


Bodegas Casa Primicia | Flor de Primicia Chardonnay Barrica 2021 Rioja DOC

100% Chardonnay.

Rioja altijd rood? Welnee! Er komen volop witte wijnen uit deze noordelijke wijnstreek in Spanje, maar de rode wijnen genieten een dusdanige bekendheid dat de witte wijnen zo nu en dan wat overschaduwd worden… Zonde! Bodegas Casa Primicia maakt een traditionele Rioja Blanco. Met traditioneel bedoelen we: houtgelagerd en niet zo zeer ‘op het fruit’ gemaakt.  Juist die rijping op eikenhout maakt dit tot zo’n breed inzetbare wijn. Van coquilles overgoten met een beurre noisette tot een rillette van makreel. En nog heel veel meer…

Xavier Clua | Il·lusió - Garnacha 2021 Terra Alta DOC

100% Garnacha Blanca.

De Grenache-druif, in 3 kleuren, ken je natuurlijk uit de Franse Rhône-vallei, maar ook in Spanje staat ie volop aangeplant. We zien de witte en de rode variant er volop, de Grenache Gris (in Spanje: Garnacha Roja) komen we daarentegen maar mondjesmaat tegen. Wijnmaker Xavier Clua is ijzersterk met de witte variant van dit veelzijdige druivenras. Cuvée Illusió van zijn hand is een voorbeeldige mono-cépage Garnacha Blanca. Wat een smaakintensiteit zeg! Rijpe vruchtentonen, doorweven met een minerale frisheid; fascinerend! Een glas Il-lusió gecombineerd met spetterverse octopus van de grill en een mens kan zich weinig méér wensen …

Bodega Pateiro | el Patito Feo - Treixadura 2021 Ribeiro DO

100% Treixadura.

We kunnen ons de eerste kennismaking met deze wijn nog goed herinneren. ‘Blind’ geserveerd in een zwart glas … Een vrijwel onmogelijke opgave om dan thuis te brengen wat zich in het glas bevindt. De zinderende frisheid deed ons direct denken aan een goede chablis, de mineraliteit aan een knisperend frisse Chenin Blanc uit de Loire (wel eens een savennières op topniveau geproefd?!) en de zilte toets duwde ons richting een Albariño … Bij de ontmaskering van de fles viel onze mond open van verbazing! Een Treixadura (100%) uit Galicia. WOW! Subliem met rauwe vis en dan denken we natuurlijk aan sashimi, maar ook aan ceviche of een tartaar van zeebaars.

Bodega Pateiro | el Patito Feo - Godello Barrica 2021 Ribeiro DO

95% Godello en 5% Treixadura.

De vergisting van het Godello-sap vindt deels plaats op RVS-cuves en deels op houten van (Frans eiken), vandaar de toevoeging ‘barrica’ achter de naam. Na vergisting rijpt de wijn nog eens drie maanden op hout, in contact met de gistcellen voor extra smaakextractie. Subliem glas wit: zacht, elegant en gezegend met een voorbeeldige balans. Enkele suggesties uit de Galicische keuken: pulpo a feira (alleen doen als je aan spetterverse inktvis kunt komen!), een pasta met ameixas (venusschelpen) of berberechos (kokkels). Met goede empanadas, gevuld met kip, tonijn of kabeljauw, maak je ook gegarandeerd indruk op je disgenoten!

Matthias & Emile Roblin | Origine 2020 Sancerre AOC

100% Sauvignon blanc.

Zowel in als buiten Frankrijk worden wijnen uit de appellation Sancerre tot de absolute top gerekend. Er komen witte, rosé én rode wijnen onder deze herkomstbenaming op de markt, maar de meeste aandacht gaat –terecht- uit naar de witte variant. Altijd 100% Sauvignon Blanc, met doorgaans een grote mate van bodemexpressie en op z’n best is ie knisperfris en loepzuiver. De Sancerre l’Origine van de broers Roblin is er zo eentje; echt een uitblinker wat betreft zuiverheid en de kalkrijke bodem is te bespeuren! Lokaal gaat men prat op de combinatie met Crottin de Chavignol, een geitenkaasje ter grootte van een golfbal. Toegegeven, een knappe wijn-spijs-combinatie! Maar wij serveren er het allerliefst een half dozijn oesters per persoon bij. Hoef je nu eens niet zo lang in de keuken te staan.

la Spinetta | Timorasso 2021 Colli Tortonesi DOC

100% Timorasso.

Het gros van de wijnen van de hand van Giorgio Rivetti mag dan rood zijn, hij kan ook heus uit de voeten met witte druivenrassen. Hij maakt van Chardonnay bijvoorbeeld cuvée Lidia, vernoemd naar zijn moeder; vriend en vijand zijn het er over eens dat Lidia tot de grootste witte Italiaanse wijnen behoort. Maar ook met minder bekende druivenrassen weet hij grootse wijnen te maken. Heb je wel eens van de Timorasso gehoord? Een Piemontese variëteit die aardig in de vergetelheid is geraakt. Moet je net Rivetti hebben … Hij maakt er een sport van zo’n druivenras in oude luister te herstellen! Rijk en aromatisch, zonder ook maar enigszins log over te komen. Dinerwijn bij uitstek! Saltimbocca is het eerste gerecht dat ons te binnen schiet bij zo’n wijn. Maar ook met risotto met salie en pompoen geheid een succes! Met carne cruda all’albese (van Fassone rund!) wordt het pas echt hemels, maar dan zul je in de auto naar Piemonte moeten stappen vermoedelijk.

Tomàs Cusiné | Finca Racons - Macabeo 2017 Costers del Segre DO

100% Macabeo.

Het portfolio van Tomàs Cusiné is indrukwekkend breed. Nooit spotgoedkoop, maar van heel betaalbaar tot ‘wat minder sympathiek geprijsd.’ Echt kostbaar zijn ze nooit. Zeker niet wanneer we de onberispelijke kwaliteit in het achterhoofd houden. In menig publicatie de afgelopen jaren staken we de loftrompet over Cusiné. Slechts de beperkte tekstruimte op deze pagina weerhoudt ons er van om dat  wederom te doen... Hallelujah, wat is dit goed! Hier laat Tomàs zich van zijn aller-, allerbeste kant zien. Macabeo op een niveau dat geen gelijke kent! Bij gerookte (wilde!) zalm, gerookte heilbot en brandade.

Tomàs Cusiné | Finca la Serra del Vent 2019 Costers del Segre DO

100% Chardonnay.

De Finca la Serra van Tomàs Cusiné is een regelrechte uitdager van de Pouilly Fuissé van Forest op deze pagina. Durf je ze naast elkaar te zetten? Liefst blind. Heel benieuwd welke wijn jouw voorkeur heeft. Tomàs is inmiddels een ‘oude rot in het vak’ en er is geen druivenras dat hij niet naar zijn hand weet te zetten. Uit de proefnotitie van Erik J. Sauter Sr.: “Elegant blijvende opulentie, smaakrijke en frisheid brengende, zachte wijnzuren. Mineraliteit … een goed waarneembare bodeminvloed … Uiterst subtiele, licht zilte bitterheid die zorgt voor een ongekende smaakvoortzetting”. Niks aan toe te voegen. Nou vooruit, een smakelijk gerecht dan: mar i muntanya, letterlijk vertaald: zee en bergen. Vrij vertaald: de Spaanse variant van surf’n’turf. In de meeste gevallen in Catalunya serveert men je dan kip met langoustine in een intense, bouillon-achtige saus. Thuis goed te doen hoor!

Eric Forest | l'Ame Forest 2019 Pouilly-Fuissé AOC

100% Chardonnay.

In een line-up met gastronomische wijnen mag een bourgogne natuurlijk niet ontbreken. En dan is het er ook nog eens eentje van één van de grootste wijnmaaktalenten uit de Mâcon: Eric Forest. Deze cuvée is een eerbetoon van Eric aan zijn voorgangers op het familiedomein. De naam is een acroniem van de namen van zijn grootvader, vader en zijn eigen naam. Resp. André, Michel en Eric. En zou het toeval zijn dat l’âme ook de vertaling is van het woord ‘ziel’…? Leg dus gerust jouw hele ‘ziel en zaligheid’ in de bereiding van enkele bourgogne-klassiekers. Pôchouse bijvoorbeeld, een variant op de klassieke bouillabaisse, maar dan bereid met zoetwatervis. Een Bressekip met morilles is natuurlijk ook een schot in de roos bij zo’n kloeke Chardonnay. Uiteraard maak je ook enkele gougères voor bij de borrel, zodat je alvast een bodempje van deze wijn kunt inschenken … Santé!

Inama | Vulcaia Fumé Sauvignon Blanc 2020 Veneto IGT

100% Sauvignon blanc.

Een wijn om stil van te worden… Deze mono-cépage Sauvignon Blanc kan wedijveren met groots wit uit de Loire (inderdaad, met de Sancerre van Roblin bijvoorbeeld). Alleen is bij deze wijn de bodeminvloed van nóg groter belang. De grond waarop de stokken staan is hier, de naam doet het vermoeden, van vulkanische oorsprong en dat geeft de wijn een zweem rokerigheid mee. De houtrijping doet er nog een stapje bovenop; dit is nou wat men noemt een ‘gelaagde wijn’ waarin van alles te ontdekken is. Fascinerend wit met volop reliëf en smaakvariatie; een glas van deze Sauvignon is een ervaring op zich. Gerookte vis gaat er perfect bij. Toast met heilbot bijvoorbeeld, maar ook rillettes van makreel of bruschetta met tomaat en sprot zijn combinaties die jouw gasten niet snel zullen vergeten.