€13,75

Gagliole

Rubiolo 2016

Chianti Classico DOCG

Italiaans patent: de combinatie van heel veel plezier en heel veel karakter.

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Italië

STREEK

Toscana

WIJNMAKER

Gagliole

BODEM

Wijngaarden gesitueerd op een hoogte van 450 tot 480 meter met een zuidelijke en zuid-westelijke oriëntatie. De bodem bestaat uit leem met de poreuze en verpulverde Toscaanse rotsteen (Galestro). 5000 stokken per hectare.

VINIFICATIE

Handgeplukte druiven na een strenge selectie (na productie reducerende passages, tweemaal groene oogst, en een extreem strenge sortering). Ontstelen en kneuzen. De gisting geschiedt onder temperatuurcontrole met een inweekproces van 15 tot 18 dagen. Rijping voor één derde op eiken okshoofden, één derde op eiken foeders (groter formaat) en één derde op roestvrij staal.

DRUIVEN

90% Sangiovese en 10% Merlot.

KLEUR

Transparant, gloedvol, heel licht geëvolueerd, helder en toch zeer krachtig robijnrood.

NEUS

Verfijnde en goed herkenbare Sangiovese-aroma’s: leer (!), laurier, Griottes-kersen, viooltjes en grafiet. Spannend: het kalkachtige van de oesterschaal en jodium zoals we dit ook in de beste bandols waarnemen.

SMAAK

Tikkeltje ruwe bolster – wellicht door het warme klimaat gestimuleerde concentratie en tannine-kracht. Het sappige en verleidelijk vloeiende en echt smakelijke van de eerste aanzet wordt snel ingehaald en gecorrigeerd door een meer serieus en licht viriel karakter (alcohol x tannine). De unieke elegantie van de Sangiovese blijft wel 100% herkenbaar en zeker is dat ook deze wat opstandige Rubiolo zich zal plooien in confrontatie met adequaat culinair tegenspel.

CULINAIR

Groot, gastronomisch potentieel binnen handbereik: Bistecca alla Fiorentina, kalf-schenkel (osso buco), het fijnste lamsvlees, jong wildzwijn. Gemaakt voor de goede Italiaanse keuken.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14%

BRUIK-/HOUDBAAR

2018 / 2028

BEOORDELINGEN

Robert Parker: 91/100

La Revue du Vin de France:Nee

Gambero Rosso: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

Bettane + Desseauve: Nee

To Top