Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€11,00

Famille Laplace
Aydie l'Origine 2017
Madiran AOP

Cuvée l’Origine is de instapwijn van de familie Laplace en direct een heel goede kennismaking met de appellation Madiran en de voor de streek kenmerkende druif Tannat. Al jeugdig heel benaderbaar en toch heel erg Madiran-getypeerd.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Sud-Ouest

WIJNMAKER

Famille Laplace

BODEM

Château d’Aydie is gelegen in de gelijknamige plaats en wordt omringd door wijngaarden. In een aantal wijngaarden is de bodem bedekt met grote rolkeien -zoals in Châteauneuf-du-Pape- terwijl in wijngaarden die enkele honderden meters verderop liggen de bodem kan bestaan uit kiezelgrond of kalksteen rijk aan klei. Een heus mozaïek aan terroirs dus en de aanplant van de verschillende druivenrassen is er met zorg op afgestemd.

VINIFICATIE

De verschillende percelen en druivenrassen worden apart verwerkt. Inweking (10-20 dagen) en vergisting op RVS op 25 graden C. Na vergisting rijpt de wijn (althans, het grootste deel) op stalen cuves verder; 20% ondergaat een houtrijping gedurende 12 maanden. Na de rijping volgt de uiteindelijke assemblage en botteling.

DRUIVEN

Grotendeels Tannat aangevuld met Cabernet Franc en - Sauvignon.

KLEUR

Intens paarse kleur, neigend naar zwart.

NEUS

Ingetogen neus die zonder meer baat heeft bij zuurstofcontact. Het vergt even geduld, maar als deze wijn eenmaal 'op stoom' is, dan is ie ook niet meer te remmen! Gedroogde dadels en vijgen, sterke koffie en de puurste Valrhona-chocolade. Zelfs een zweem van de combinatie munt met pure chocolade (After Eight!). Ook wat natte bosgrond en gedroogd herfstblad.

SMAAK

Ferm in de aanzet en het mondgevoel wat daarop volgt is wat je noemt beklijvend. Heerlijke, weerbarstige tannines van de Tannat-druif. Rul en ze bieden volop reliëf; prachtige structuur zonder dat het stug overkomt. Goede zuren die zorgen voor elegantie (en dat is gewenst hier)... Lengte zonder einde.

CULINAIR

De wijn-spijs-suggesties van de familie Laplace zijn simpel, maar doeltreffend: spaghetti, geroosterd gevogelte en couscous. Ach, weer eens wat anders.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2028

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top