Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€38,00

Eric Forest
Les Crays 2018
Pouilly-Fuissé AOC

Een genot en voorrecht dit te mogen proeven. 2018 is net als 2017 een heel groot jaar in de Macôn. Deze wijn is er het levende bewijs van. Royaal bewaarpotentieel maar ook nu al overdonderend goed.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Bourgogne

WIJNMAKER

Eric Forest

BODEM

"Les Crays" is een bodem van kalkafzetting op blauwe mergel (Plensbachian). Gelegen op een 100% zuidhelling met een sterke lichtintensiteit en beschermd tegen de frisse noordenwind. Hier komen rijke tot vette wijnen vandaan, met de mineraliteit van gemalen steen en rijkelijk voorzien van citrus-aroma's. De druiven van deze cuvée worden geoogst op verschillende percelen die tussen 1930 en 1966 zijn aangelegd en aangeplant.

VINIFICATIE

De druiventrossen worden handmatig geoogst en zacht geperst. Vanaf dat moment begint het vinificatieproces. Rijping en opvoeding geschiedt in contact met de fijne gistsporen gedurende 10 tot 15 maanden in eikenhouten vaten waarbij de inzet van SO2 tot een minimum beperkt wordt. De botteling geschiedt op basis van valdruk, zonder tussenkomst van een pomp en de wijnen worden in principe niet gefilterd.

DRUIVEN

100% Chardonnay

KLEUR

Zachtgele kleur met een gouden schakering

NEUS

Forse houtpresentie en -dominantie wanneer de wijn net uit de fles komt, maar met enig geduld (minuten, geen uren) komt de ware aard van de wijn naar voren. Rijpe vruchtentonen (gekarameliseerde ananas), de wijn is meer gemarkeerd door de zon dan de voorgaande jaargang. De exotische vruchtentoets zoals we die ook in de beste witte bordeaux-wijnen (Pessac-Léognan, Graves) ervaren. Goede expressie van de bodem, maar door meer rijpheid dan in het verleden, iets gemaskeerd. De houttonen die we waarnemen zijn overigens van het nobelste soort: fractie boenwas, volop Madagascar-vanille, subtiel toast en royaal zuivel/boter. Volop ontwikkeling in het glas gedurende de proefsessie.

SMAAK

Direct overtuigende aanzet: de wijn neemt beslag van de gehele mond. Niet zo zeer door de mollige romigheid, maar meer door de extreme mate van smaakintensiteit. Volop reliëf zoals je dat maar zelden bij witte wijnen ervaart. Extreem jong en hecht nog in deze fase, maar werkelijk een groot genot. In de finale prachtige bitters die samen met de fraai verpakte wijnzuren zorgdragen voor een schier eindeloze smaakontwikkeling; de wijn is de mond haast niet uit te krijgen. Gezien de warmte van het jaar is het alcoholpercentage van 13,5% heel decent te noemen.

CULINAIR

Grote dinerwijn met een forse, nobele bodeminvloed. Tarbot, kabeljauw, gepocheerde, platte oesters, verse Oosterschelde kreeft, romige truffelsoep, sappige vleugelwild en kalfsvlees zijn zo maar enkele suggesties. Vrijwel alle van rauwe melk gemaakte, zachte korst kazen.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2029

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top