Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€26,50

€24,50

Domaine Tempier
2020
Bandol AOC

Jammer genoeg is het aantal flessen ieder jaar beperkt. Zorg dat u er op tijd bij bent!

VOORRAADSTATUS

Tijdelijk niet leverbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Provence

WIJNMAKER

Domaine Tempier

BODEM

Selectie van de verschillende percelen, veelal de jongere aanplant. Geringe opbrengst per hectare, één van de verklaringne voor de intensiteit van de wijn. Gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 22 jaar.

VINIFICATIE

Handmatige oogst op het moment dat de druiven nog een goede aciditeit beschikken, mede daardoor heeft de rosé een wat lager alcoholgehalte dan de rode wijnen van Domaine Tempier. Vervoer van de druiven in kratten van 30 kilo na een eerste selectie van het oogstmateriaal in de wijngaarden. Bij aankomst in de chai nogmaals een strenge selectie van de druiven. Na het ontstelen van de druiven volgt een zachte persing en een koude inweking om de gewenste kleur en fruit-aromas te verkrijgen. Daarna traditionele vergisting op temperatuurgecontroleerde cuves. Rijping gedurende 8 maanden voor botteling.

DRUIVEN

Mourvèdre, aangevuld met Grenache, Cinsault en Carignan.

KLEUR

Typische Tempier-kleur: fractie donkerder dan de heel bleke Provence-rosés. Zalm met een oranje gloed.

NEUS

Krachtige expressie dit jaar. Uitgesproken 'vineus' en allesbehalve lief. Wars van framboos en aardbeitjes; eerder gekonfijte sinaasappelschil, gelei van kweepeer en wat drop/salmiak. Fascinerende geur die onder invloed van zuurstof nog een hele ontwikkeling doormaakt. Na beluchting meer richting perzik en gedroogd rozenblad.

SMAAK

De lijn die Daniel Ravier eerder is ingeslagen (minder massief, meer frisheid), wordt ook dit jaar gevolgd. Al is duidelijk dat de Mourvèdre - 50% van de assemblage - zich niet zo gemakkelijk laat temmen. Er lijkt zelfs sprake van een hele lichte tanninestructuur. Dat zit de drinkbaarheid geenszins in de weg overigens. De wijn is dynamisch tot en met, contrastrijk en toch ook aardig verkwikkend. De lengte is als vanouds: zeldzaam lang.

CULINAIR

Culinaire rosé op het allerhoogste niveau, die door het toegenomen gehalte aan frisheid ook buiten tafel, als superdeluxe aperitief, genoten kan worden. Vitello tonato, tartaar van tonijn en verse kreeft en vrijwel alles uit de zee.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 2024

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top