Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€26,75

Domaine de l'Hortus
Grande Cuvée 2019 Blanc
Val de Montferrand IGP

De appellationregels voor Pic Saint Loup staan niet toe dat er witte wijnen onder deze herkomstbenaming op de markt worden gebracht. Met frisse tegenzin wordt de wijn dus al jarenlang een treetje lager op de kwaliteitsladder (Val de Montferrand IGP) aangeboden. Aan de kwaliteit van de wijn doet het niets af! (M)eerdere jaargangen werden niet voor niets beoordeeld met 93 en zelfs 94 uit 100 punten van Robert Parker’s Wine Advocate.

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Frankrijk

STREEK

Languedoc-Roussillon

WIJNMAKER

Domaine de l'Hortus

BODEM

Bruine bodem met slibgronden van het Kwartair, met kalkhoudende mergel, verpulverde rots in de vorm van losse stenen met kalksteen fragmenten onder de klif. Zachte helling. Hoogte 120 m. Relatief koel en vochtig voor een mediterraan klimaat.

VINIFICATIE

Direct persing en vergisting van het beste sap op eerste klas 100% nieuw eikenhout (Allier). De duur van de gisting: 4 weken. Daarna rijping op dit hout met regelmatig oproeren van de fijne gistsporen gedurende 8 maanden. Kortom het wijnmaakproces en de opvoeding van de top van de witte bourgogne!

DRUIVEN

Chardonnay, Viognier, Petit Manseng en Sauvignon Gris

KLEUR

Prachtige goudgele kleur; duidelijk 'geraakt' door de houtopvoeding.

NEUS

Als we niet beter zouden weten, dan zouden we dit zonder twijfel plaatsen in de Bourgogne. Gezien de dominante druif in de assemblage en de houtopvoeding niet heel verwonderlijk. Maar de andere druiven lijken hier nog een extra dimensie toe te willen voegen. Alle kenmerken van een goede witte bourgogne (boter, room, vanille, toast) zijn present, maar er is meer: witte rozen en steenfruit als wijngaardperzik onder andere. En nog veel meer...: naarmate de wijn langer in contact is met zuurstof, neemt de intensiteit en verscheidenheid in geur fors toe.

SMAAK

Volle, rijpe aanzet en een haast sensueel mondgevoel. Mondvullend tot en met, al wordt dat eerder door de wijn bereikt, dan door de houtrijping. Deze Grande Cuvée is het tegenovergestelde van het type wijn 'van dik hout zaagt men planken'. Grote mate van concentratie, zelfs wat lobbig. Indrukwekkende wijn met een dito lengte.

CULINAIR

Opnieuw een vorstelijke en dit keer buitengewoon goed verteerbare, witte dinerwijn met het culinaire potentieel van de allergrootste, droge witte wijnen: verse tarbot, geroosterde kreeft, sappig kalfsvlees met cantharellen of parelhoen. Ambachtelijke, rauwe melk kazen.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top