€23,75

Domaine de l'Hortus

Grande Cuvée 2016

Val de Montferrand IGP

Magistrale witte wijn die door veel te weinig liefhebbers als zodanig ontdekt wordt vanwege de hindernis: “Val de Montferrand IGP“!

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Languedoc-Roussillon

WIJNMAKER

Domaine de l'Hortus

BODEM

Bruine bodem met slibgronden van het Kwartair, met kalkhoudende mergel, verpulverde rots in de vorm van losse stenen met kalksteen fragmenten onder de klif. Zachte helling. Hoogte 120 m. Relatief koel en vochtig voor een mediterraan klimaat.

VINIFICATIE

Direct persing en vergisting van het beste sap op eerste klas 100% nieuw eikenhout (Allier). De duur van de gisting: 4 weken. Daarna rijping op dit hout met regelmatig oproeren van de fijne gistsporen gedurende 8 maanden. Kortom het wijnmaakproces en de opvoeding van de top van de witte bourgogne!

DRUIVEN

Chardonnay, Roussanne en Viognier.

KLEUR

24 karaats goud met een bleekgroene zweem – mooier kan niet.

NEUS

Zeldzaam pure en harmonische expressie waarbij het allerbeste, nieuwe eikenhout volop ruimte laat aan de heerlijke druivenaroma's pitvruchten die de topwijnen in de Rhône zo'n eigen karakter verschaffen. Wijngaardperzik, abrikoos, hazelnoot, boter, kokosmelk. Dit ademt verfijning, harmonie en de rijpheid van het zuiden.

SMAAK

Iedere keer als we deze wijn proeven komen de associaties met grote, witte wijnen – stuk voor stuk zeer kostbaar – naar voren. Dankzij het bewust en met succes naar beneden gedreven alcohol-gehalte (12,5%) komen de nobele, “druivige” en verrukkelijk rijpe vruchtenaroma's optimaal tot uitdrukking. De textuur is voelbaar zacht, maar niet massief romig. De smaakrijkdom manifesteert zich niet zo zeer in de breedte (vaak het geval met ambitieuze wijnen vanuit mediterrane, warme klimaat-omstandigheden, maar dynamisch in de lengte. Volstrekt natuurlijke concentratie zorgt voor spanning en een lengte op het niveau van de zeer grote witte wijnen met een meer zuidelijk accent. Dit is volstrekt evenwaardig en tegelijkertijd eleganter dan wat de grote witte Rhône-wijnen te bieden hebben.

CULINAIR

Opnieuw een vorstelijke en dit keer buitengewoon goed verteerbare, witte dinerwijn met het culinaire potentieel van de allergrootste, droge witte wijnen: verse tarbot, geroosterde kreeft, sappig kalfsvlees met cantharellen of parelhoen. Ambachtelijke, rauwe melk kazen.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2017 / 0

BEOORDELINGEN

Robert Parker: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Gambero Rosso: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

Bettane + Desseauve: Nee

To Top