€8,75

Domaine du Belvezet

Chardonnay-Viognier 2016

Ardèche IGP

Decanteer 'm met veel zuurstof en serveer in royale glazen. Zet dan gerust naast een bescheiden witte bourgogne (3 x de prijs van Belvezet) en ga de confrontatie blind aan. Dat zal op z'n minst een binnenpretje opleveren.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Ardèche

WIJNMAKER

Domaine du Belvezet

BODEM

Hoger gelegen plateau met graniet en klei-kalkhoudende bodem, zeer rijk aan stenen. De hoogte is 350 m. Het wat rauwe Ardèche-klimaat met een droge, warme zomer. De wijngaarden worden volgens het systeem van de weloverwogen aanpak bewerkt en het onkruid wordt niet chemisch maar mechanisch verwijderd.

VINIFICATIE

Mechanische oogst, directe persing en een statische klaring van de most (débourbage) door spontane sedimentatie (uitzakken van het troebeling veroorzakende materiaal). Gisting op een lage en gecontroleerde temperatuur (15-20 graden C.) met gebruikmaking van de natuurlijke gist van de druif. De appelmelkzurengisting wordt geblokkeerd en de wijn rijpt op roestvrij staal in contact met de fijne gistsporen.

DRUIVEN

55% Chardonnay en 45% Viognier.

KLEUR

Bleek strogeel met een witgouden glans.

NEUS

Het licht reductieve, veroorzaakt door de opvoeding in contact met de fijne gistsporen, is de oorzaak van een frappant bourgogne-karakter. De klassieke Chardonnay-aroma's domineren op dit moment en er is sprake van een forse bodeminvloed/mineraliteit met waarneembare kalksteen-tonen. De Viognier dient de assemblage nu nog op discrete wijze maar zal straks voor verbreding in de expressie zorgen. Blind geproefd zou het bourgogne kunnen zijn.

SMAAK

Strakke, nauwkeurige en klassieke Chardonnay-structuur. Degelijke frisheid, geen alcoholpresentie, wel reliëf en karakter. Goede balans, geen enkele vorm van logheid, integendeel. Goede lengte en subtiele bitterheid; de wijn heeft het allemaal zonder dat er sprake is van de complexiteit van een grote, witte bourgogne. Maar wat een briljant betaalbaar alternatief.

CULINAIR

Degelijke eetwijn met karakter: fricassée (ragout) van zeevruchten, verse kreeft, koningskrab, tartaar van tonijn of zalm, sappig gevogelte met morilles. Perfect inzetbaar als er een witte bourgogne op het programma staat. Als kaas: Cantal, Comté, Reblochon, Munster en Beaufort.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2017 / 2022

BEOORDELINGEN

Robert Parker: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Gambero Rosso: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

Bettane + Desseauve: Nee

To Top