Domaine de l'Hortus

Pic Saint Loup

 

DECEMBER 2022

Een moeilijk te weerstane en echt gracieuze eetwijn uit Pic Saint Loup


Het contact met onze producenten vinden we vanzelfsprekend erg belangrijk. Afhankelijk van de omvang van de relatie bezoeken we ze één keer per jaar of eenmaal in de twee jaar. Zuid-Frankrijk is best goed vertegenwoordigd in ons assortiment, dus zijn we hier regelmatig te vinden. Montpellier is dan onze uitvalsbasis. Tijdens zo’n reis moet er natuurlijk ook gegeten worden. Een aantal jaar geleden ontdekten we Restaurant Pastis in het centrum van Montpellier. We schreven er al eens eerder over … Een diner met een bevriende relatie uit Montpellier staat inmiddels standaard op het programma. Mocht je in de buurt zijn; echt een aanrader. Inmiddels hebben ze een Michelin-ster, dus op tijd reserveren!

De dag ervoor of erna zoeken we op de bonnefooi een restaurant in het centrum van Montpellier. Vinden we leuk. De laatste keer belandden we -aangetrokken door de geel met zwarte gestreepte luifels en een heuse rij! voor de deur- bij ‘l’Entrecôte’. Een soort van fastfoodketen voor steaks met slechts één menu: een salade met een klassieke Franse vinaigrette gevolgd door een perfect gegrilde entrecote van 170 gram met flinterdunne en krokant gebakken Franse frietjes. De prijs: € 21,-! Alles klopte, van de sfeer en dynamiek in de zaak tot en met alles wat op het bord verscheen. Simpel en goed, en meer moet dat vaak niet zijn.

De wijn van de maand was de rode Domaine de l’Hortus … We bestelden een fles en het was nog best een uitdaging om deze leeg te drinken voordat de tafel werd afgeruimd. Je raadt het al; het tempo ligt hoog in dit soort zaken. De wijn bewees zich maar weer eens als een plezierwijn op niveau. Een echte all-rounder aan tafel en ook heel goed ‘zo’ te drinken. Het toeval wil dat we de dag erna een bezoek aan Domaine de l’Hortus op het programma hadden staan …

Domaine de l’Hortus van de familie Orliac ligt tussen twee indrukwekkende bergmassieven: Pic Saint Loup en Montagne de l’Hortus. De kalkrijke terraswijngaarden liggen op zo’n 150-200 meter boven zeeniveau en profiteren volop van (relatief) koele omstandigheden. Het ruige en onherbergzame karakter van het landschap vindt zijn weerslag niet terug in de wijnen. Allesbehalve zelfs!

De assemblage voor de rode Bergerie de l’Hortus bestaat uit de vertrouwde Languedoc-variëteiten: Mourvèdre, Grenache en Syrah. Tot zo ver niet zo zeer onderscheidend ten opzichte van andere wijnen uit de streek. Maar … hier komt de kennis en kunde van wijnmaker Martin Orliac om de hoek kijken. De Mourvèdre laat hij rijpen in houten barriques die eerder dienst deden voor de topwijn van het domein (Grande Cuvée Rouge). Grenache en Syrah, beide gevoelig voor oxidatie, worden opgevoed op RVS-cuves. Pas na vergisting worden de sappen van de verschillende druiven geblend. Zo ontstaat een moeilijk te weerstane en echt gracieuze, smaakrijke eetwijn die de beste, respectvol klaar gemaakte (hoofd-)gerechten verdient: wildpaté, lang gerijpt rundvlees, alles van het lam en het kalf. Tussen huid en graat gegaarde, stevige vis (rooster, oven, gebakken). Harde kazen van de koe (oud). De liefhebber en geoefende wijndrinker zal er ook buiten de maaltijd veel plezier aan beleven. We spreken uit ervaring …


Geen producten gevonden voor deze selectie.