Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€9,95

Domaine la Chapinière
Gamay 2019
Touraine AOC

Tja, we worden hier wel heel duidelijk geconfronteerd met de opwarming van de aarde. Een alcoholgehalte van 15% is bepaald niet gering. Gelukkig is het niet als zodanig waarneembaar in de wijn, maar we hadden dit 10 a 15 jaar geleden toch niet kunnen bevroeden.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Loire

WIJNMAKER

Domaine la Chapinière

BODEM

Deze wijn komt van verschillende percelen met een variërende expositie. De stokken zijn gemiddeld 29 jaar oud, de bodem bestaat uit stevige klei en vuursteen. De wijngaarden liggen ongeveer 200 meter boven zeeniveau. De percelen krijgen met name veel ochtendzon.

VINIFICATIE

In augustus voert men de eerste selectie uit in de wijngaarden. De kleine trossen worden verwijderd en de trossen met mankementen (niet geheel gezond) ook. Vervolgens sorteert men na de mechanische oogst ook nog op de mat bij de kelders. Remontage (ompompen) en extractie bij de start van het gistingsproces. Volledige appelmelkzurengisting.

DRUIVEN

100% Gamay

KLEUR

Modelkleur voor deze druif: intens paars met een forse mate van transparantie.

NEUS

Het oogstmateriaal was in een rijp stadium op het moment dat de plukkers door de wijngaarden gingen, dat is direct duidelijk in de neus. Echt rijpe tonen van rood zomerfruit, maar ook zwarte kersen en wat eucalyptus. Ook de granieten bodem spreekt; de wijn heeft een opvallend vurig karakter.

SMAAK

Satijnzachte en volop mondvullende aanzet. Dit is wat anders dan de krokante Gamay-wijnen van weleer. De warmte van de jaargang is terug te proeven in de wijn; het geheel is rijp en zondoorstoofd (blind geproefd zou dit niet gemakkelijk als een Gamay te onderscheiden zijn). Toch behoudt de wijn zijn plezierige zuren en daardoor een goede frisheid. De finale is lang en beklijvend.

CULINAIR

Geschikt voor alle seizoenen: sappig kalfsvlees, scharrelkip, konijn, varken. Maar ook op de huid gebakken vis met een stevige textuur. Op warmere dagen gerust wat koeler schenken.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 15%

BRUIK-/HOUDBAAR

2020 / 2023

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top