€16,50

Château Maris
La Touge 2015
Minervois La Livinière AOC

Met ingang van jaargang 2015 staat er duidelijk "Vin Biodynamique" op het etiket. Wijnmaker ging altijd al verantwoord om met de natuur, maar pas nu wordt het duidelijk benadrukt. Voor ons geen must, wel een aanbeveling.

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Frankrijk

STREEK

Minervois

WIJNMAKER

Château Maris

BODEM

Wijgaarden (20 ha) met een bruinrode bodem. Alluviaal (sedimenten afgezet door een rivie) en rijk aan kalksteen.

VINIFICATIE

Inweking gedurende vier weken, waarbij 'pigeage' (het onderdompelen van de 'hoed') wordt toegepast. Vergisting op betonnen cuves, daarna rijping in eivormige betonnen vaten gedurende 16 maanden.

DRUIVEN

70% Syrah en 30% Grenache.

KLEUR

Hechte paarse kleur met enige transparantie. Niet verwonderlijk, de wijn heeft enige rijping achter de rug en al iets van zijn kleurkracht verloren.

NEUS

Garrigues, garrigues en nog eens garrigues. Onmiskenbaar een wijn uit dit deel van de Languedoc. Maar er is meer dan louter kruiden. Ook houtteer, wat animaals (de vacht van het paard), eucalyptus, inkt en viooltjes. De warmte van de regio is weliswaar waarneembaar in de neus, maar vertaalt zich niet direct in een overdaad aan zwoele rijpheid of een overweldigende dosis alcohol.

SMAAK

Kloeke, montere entree in de mond en eenmaal in de mond, is het niet gemakkelijk de wijn er weer uit te krijgen. Dankzij de grote mate van concentratie neemt de wijn beslag van de gehele mond. Ferme tanninestructuur, maar straf is het geenszins. De tannines zijn prachtig afgerond door de rijping (fles en cuve) en verpakt in een royale dosis genereus sap. Deze jaargang heeft nog wat meer vlees op de botten dan 2014.

CULINAIR

Uiterst verleidelijke, smaakrijke en zeker ook krachtige eetwijn voorzien van de zachtere maar wel degelijk aanwezig tannines. Evidente combinaties: modern bereid wild, lam, wildzwijn, maar ook kalf(schouder), “vrije” kippen, parelhoenders, eend en ook gesmoorde, dikke en smeuïge octopus.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14%

BRUIK-/HOUDBAAR

2019 / 2025

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top