Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€24,50

Château d'Aydie
2015
Madiran AOP

Dergelijke wijnen zijn niet voor iedereen weg gelegd. De ware wijnliefhebber weet ze op waarde te schatten en koestert de flessen in de kelder tot het juiste moment. Zij die zoeken naar 'snel genot' kunnen hun heil beter elders zoeken.

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Frankrijk

STREEK

Sud-Ouest

WIJNMAKER

Famille Laplace

BODEM

De familie Laplace bezit 60 hectaren binnen de herkomstbenamingen Madiran en Pacherenc de Vic Bilh. Wijngaarden gelegen op de uitlopers van de Pyreneeën onder klimaatinvloeden van de Atlantische Oceaan. De bodemsamenstelling is rijk aan kiezel, quartz-zand in een kleirijke, goed drainerende bodem.

VINIFICATIE

Handmatig geoogste druiven, op een enkele uitzondering na. Per perceel wordt er apart gevinifieerd om de aldus verkregen wijnen later tot een harmonieuze assemblage te kunnen samenvoegen. De most vergist op een temperatuur van 24-28 gr.C. De most wordt omhoog gehaald (pomp) en in de druivenkoek geïnjecteerd voor een betere extractie. Het inweekproces duurt 10 tot 15 dagen. Rijping op eersteklas eikenhout (combinatie van nieuw en gebruikt). Op ingenieuze wijze wordt er voortdurend zuurstof in minuscule hoeveelheden in de rijpende wijn geïnjecteerd.

DRUIVEN

100% Tannat

KLEUR

NEUS

Van de wijnen uit Madiran is bekend dat ze in de jeugd ongenaakbaar kunnen zijn; dat wordt hier aardig gedemonstreerd. Gesloten. Na flinke beluchting komt de wijn aardig tot zijn recht, maar het is duidelijk dat dit type wijn gebaat is bij een aantal jaar kelderrijping. Frappante overeenkomst met linkeroever Bordeaux, maar met dat heel eigen Sud-Ouest karakter. Geroosterde paprika, koffie, de puurst denkbare chocolade en crème van zwarte pruimen.

SMAAK

Massieve entree en eenmaal in de mond blijkt over wat voor een structuur de wijn bezit; indrukwekkend! Zeer tanninerijk, de tijd moet hier echt zijn werk nog doen. Goed te weten: er is sprake van een modelbalans en de ervaring met dergelijke wijnen leert dat na 8 a 10 jaar rijping dergelijke wijnen tot volle wasdom komen. De straffe tannines krijgen fraai tegenspel van een forse dosis sap en dankzij de verfijnde wijnzuren wordt gewaakt voor overextractie. Van een wedstrijdbeest is hier geen sprake, eerder van een -op termijn- delicate dinerwijn.

CULINAIR

Grote, krachtige en karaktervolle dinerwijn. Serveren bij rosé gebraden eendenborst (wild of tam) of een lang gerijpte rib-eye Black Angus- of Rubia-rund. Aan het einde van de maaltijd combineren met rulle, brokkelige kaas van de koe.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2021 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top