Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€17,50

Château du Courlat
2015
Lussac-Saint-Emilion AOC

Bij het proeven van deze optimaal geslaagde jaargang komen kostbare referenties naar voren (Laroze GCC en Figeac 1er GCC). Du Courlat 2015 biedt heel veel van het genoegen, de klasse, de complexiteit en het plezier van de geciteerde referenties voor een fractie van de prijs. Hier schuilt de huidige, onvoldoende ontdekte en zelfs miskende grootsheid van Bordeaux. Zoek het niet in de onbetaalbare top maar bij wijnen als Chateau du Courlat: simplement délicieux!”

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Frankrijk

STREEK

Bordeaux

WIJNMAKER

Château du Courlat

BODEM

In totaal 25 ha wijngaarden met een zware bodem (zoals in Pomerol) van van kalkhoudende klei en leem. De wijngaarden worden geploegd en er is sprake van een duurzame werkwijze (geen chemische bestrijdingsmiddelen). Zorgvuldig bladmanagement en eventuele groene oogst in augustus ter verwijdering van minder goed gepositioneerde trossen. 29 jaar oude stokken.

VINIFICATIE

Wijnmaakster Cécile Dupuis wordt bijgestaan door Michel Rolland en Christian Veyry. De druiven worden handmatig geoogst in kleine kistjes waarvan de inhoud op de vibrerende sorteertafels terecht komt. Hierbij worden de niet perfecte druiven geëlimineerd. De percelen worden apart gevinifieerd en de resultaten later geassembleerd. De gisting en het lange inweekproces (1 maand) geschieden op geïsoleerde gisttanks met volledige temperatuurbeheersing. Rijping volgt op het fijnste Franse eikenhout (1/3 nieuw, 1/3 op eenmaal eerder gebruikt hout en 1/3 met hout waarin 2 wijnen gerijpt zijn). Afhankelijk van de ontwikkeling van de wijn wordt deze tijdens de fustrijping 1 tot 2 maal per jaar overgestoken (van vat verwisseld met achterlating van het zware bezinksel).

DRUIVEN

90% Merlot en 10% Cabernet Franc

KLEUR

Modelkleur: massief, klassiek Bordeaux-rood met de schakering zwart en een fractie mahonie.

NEUS

Heerlijk open en royaal “ademende” en zeldzaam verleidelijke expressie: volop zwarte vruchten (pruimen en kersen), subtiel houtteer met een zweem van kruidnagel en wierook, kaneel, ceder, laurier. Dit alles omlijst door rijpe, rust brengende houttonen. Heerlijk boeket dat blijft geven...

SMAAK

Het voortreffelijke boeket vindt z'n ongeremde opvolging in de mond. Verfijnde kracht in de opulent-vlezige materie en een verbazingwekkende smaakdynamiek met een Figeac-achtige elegantie (ondanks de Merlot-dominantie). Alles klopt: de juiste frisheid, een weelde aan verfijnde, voortreffelijk gepolijste tannines. Een heerlijke finale, “gedragen” door die smaakvolle tannines in een zeldzaam lang aanhoudende smaakvoortzetting.

CULINAIR

Diner-/eetwijn op een niveau dat z'n relatief bescheiden oorsprong met verve overstijgt. Combineren met roze gebraden hinde (vrouwtjeshert), sappig kalfsvlees met bospaddestoelen, ragout van wildzijn en lamproie à la Bordelaise.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 13%

BRUIK-/HOUDBAAR

2017 / 2027

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top