Hartelijk welkom op sauterwijnen.nl! Bezoekers van deze website moeten 18 jaar of ouder zijn. Wij verzoeken u vriendelijk ter verificatie uw geboortedatum in te voeren.

€186,50

Château de Beaucastel
Roussanne VV 2019
Châteauneuf-du-Pape AOC

Deze wijn ontlokte bij de legendarische Eloi Durrbach van Domaine de Trévallon de spontane uitspraak: "dit is de grootste, witte wijn van de wereld."

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Frankrijk

STREEK

Rhône

WIJNMAKER

Château de Beaucastel

BODEM

7 ha van het machtig grote Beaucastel-bezit (130 ha) zijn beplant met witte rassen in een bodem van kalkhoudende zandsteen met grote, zware rolstenen. De stokken van deze wijn zijn meer dan 100 jaar oud en leveren een piepkleine opbrengst van 10-15 hl/ha (vergelijkbaar met Château d'Yquem).

VINIFICATIE

Handmatig geoogste, bewust licht overrijpe en zorgvuldig gesorteerde druiven verzameld in kleine kistjes met een klassieke grote witte-wijn-vinificatie: zachte persing, uitzakken (débourbage) ter purificatie van het sap en vergisting op houten vaten (30%) en gistkuipen (70%) met gistsporencontact en oproeren.

DRUIVEN

100% Roussanne

KLEUR

Transparant, filigraan goud met een platina schakering. Op het gebied van kleur is dit het optimaal bereikbare.

NEUS

Zoals altijd wat meer gesloten/gereserveerd dan de Beaucastel Blanc die overigens dit jaar van een niet te overtreffen niveau is. De Roussanne Vieilles Vignes is een mysterieuze wijn die in de prille fase helemaal geen behoefte heeft om iets prijs te geven van de verborgen rijkdom. Een kantwerken, erotiserend geheel van de fijnste witte-wijn-aroma's op het hoogste niveau: brioche-deeg en verse paddestoelen (witte truffel?), vijg en gekonfijte steenvruchten als abrikoos en perzik.

SMAAK

Net zoals bij de zeldzaam goede witte Beaucastel is het hier nog moeilijker om de organoleptische sensaties om te zetten in nuchtere bewoordingen. Finesse, concentratie, spanning en balans, fenomenale lengte – we zitten echt op het hoogst bereikbare niveau. Nobele bitterheid, delicieus smakende, zachte wijnzuren etc. etc. Het onderscheid: de fijnheid – de wijn beweegt zich over alles wat kan waarnemen in een verschijning. Een verschijning die intensiteit (kracht) en ontroerende elegantie als een volkomen natuurlijk en evident geheel in het glas tot uitdrukking komt. Het is een waar voorrecht om dit te mogen meemaken.

CULINAIR

Hier zijn de meest sublieme combinaties mogelijk. Al zal de bevoorrechtte genieter, die deze wijn is het glas heeft, niet teveel afgeleid willen worden. In culinair opzicht moet het in ieder geval echt subtiel zijn: coquilles Saint Jacques, Schotse of IJslandse, koud-water langoustines. Zwezerik. Als kaas een van rauwe melk gemaakte, ”lopende” Vacherin du Mont d'Or.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14%

BRUIK-/HOUDBAAR

0 / 0

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: 18/20

James Suckling: Nee

To Top