€15,75

Bodegas Casa Primicia

Reserva 2012

Rioja DOC

Sjieke koud-weer-wijn.

VOORRAADSTATUS

Uitverkocht

LAND

Spanje

STREEK

La Rioja

WIJNMAKER

Bodegas Casa Primicia

BODEM

Wijngaarden liggen in het hoger gelegen Alavesa gebied. De bodem (combinatie van klei en kalk) is weinig vruchtbaar en de wortels moeten diep gaan. Men kiest hier voor minder stokken per hectare vanwege de onderlinge concurrentie in dit wat rauwe landklimaat (als in Châteauneuf-du-Pape). De stokken zijn 34 jaar oud.

VINIFICATIE

Handmatig geoogst in opvallend kleine bakjes van 15 kg om de druiven zo onbeschadigd mogelijk ter verwerking in de kelder te krijgen. Ontstelen, zacht kneuzen en vergisting op een temperatuur van 25 tot 28 graden in roestvrijstalen gistkuipen met temperatuursbeheersing. De wijn rijpt na de appelmelkzurengisting gedurende 18 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout, wordt dan zacht gefilterd en vervolgens op fles gebracht.

DRUIVEN

100% Tempranillo.

KLEUR

Fraaie mahonie-rode kleur met een duidelijke verkleuring door de lange vatrijping (18 maanden).

NEUS

Een langere houtrijping dan 'kleine broer' Crianza, maar het effect lijkt verbazend genoeg geringer. Wel de kenmerkende roostertonen, maar minder vanille/caramel/boter etc. Zie hier het 'bewijs' dat Frans eiken (dat men hier gebruikte) een bescheidener invloed heeft op het eindresultaat. Wel die kenmerkende roostertonen, chocolade, koffie en cacao. Ook gedroogd zwart fruit en het dekblad van een goede sigaar.

SMAAK

Dit maakt een royale en iets mollige entree in de mond. Overtuigend en het maakt direct duidelijk waarom dergelijke wijnen zo'n grote schare fans hebben: zacht, smaakintensief en uiterst verleidelijk. Wijn die een voorname, haast aristocratische indruk achter laat. Eerlijk is eerlijk: we hadden een lagere zuurgraad verwacht. Maar juist door die smakelijke wijnzuren blijft het spannend en is er van enige logheid geen sprake.

CULINAIR

Fijne dinerwijn: lamsvlees van de rooster en lichtere wildgerechten. Langzaam gegaarde rundvleesgerechten (en dat hoeven niet de meest edele delen te zijn). Belegen kaas op basis van koemelk.

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 14%

BRUIK-/HOUDBAAR

0 / 0

BEOORDELINGEN

Robert Parker: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Gambero Rosso: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

Bettane + Desseauve: Nee

To Top