€11,00

Bidoli
Pinot Grigio 2018
Friuli Grave DOC

Uitstekende, goed verteerbare “grijze Pinot” zonder het zoete/logge en het gebrek aan frisheid van nogal wat wijnen van deze druif.

VOORRAADSTATUS

Beschikbaar

LAND

Italië

STREEK

Friuli

WIJNMAKER

Bidoli

BODEM

Steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische oceaan heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot. De stokken zijn 12-17 jaar oud.

VINIFICATIE

Zowel mechanische als handmatige oogst. Er volgt dat een koud inweekproces gedurende 12 uur op 10 graden Celcius. Het sap vergist met behulp van geselecteerde gist op een temperatuur van 16-18 graden Celcius. Na afloop van de gisting rijpt de wijn gedurende 4 maanden in contact met de eigen gistsporen, die een keer per week opgeroerd worden. De appelmelkzurengisting wordt tegen gehouden resp. geblokkeerd. Voor de botteling ondergaat de wijn een koudebehandeling ter stabilisering, wordt geklaard en gefilterd.

DRUIVEN

100% Pinot Grigio

KLEUR

Bleke, strogele kleur met licht grijze glans. Krachtige kleur.

NEUS

Krachtig en expressief druivenboeket zonder duidelijke houtinvloeden. Wel voorzien van kruidige en aardse tonen. In de stijl van Pinot Gris en Chardonnay: golden delicious-appel, rabarber en vijgenconfituur.

SMAAK

Royaal gehalte aan zeer fijn koolzuur stimuleert het krokant/sappige en verkwikkende van deze toch vrij serieus gestructureerde wijn. Smaakintensief, goede balans, gedoseerde concentratie en een fractie nobele bitterheid. Subtiele bitterheid die samen met het heel licht stroeve van het mineralige karakter de wijn echt reliëf en spanning verschaft. Vergelijkbaar met de onmisbare tannine in de betere rode wijn.

CULINAIR

Breed inzetbare, serieus gestructureerde en smaakrijke eetwijn met flink culinair potentieel: gefrituurde en/of geroosterde vis, rijke pasta's met zeevruchten, lauwwarme kreeft, gerookte forel en gedroogde ham. Ook buiten de maaltijd ter ontspanning of als stevig en smaakrijk aperitief!

INHOUD / ALCOHOL

0,75 L / 12,5%

BRUIK-/HOUDBAAR

2019 / 2022

BEOORDELINGEN

The Wine Advocate: Nee

La Revue du Vin de France:Nee

Jean Marc Quarin: Nee

Wine Spector: Nee

Jancis Robinson: Nee

James Suckling: Nee

To Top