
€12,95
Assuli
Fiordiligi (Grillo) 2019
Sicilia DOC
De Grillo-druif werd in het verleden met name gebruikt om Marsala te maken. We zijn blij dat Assuli er wijn van maakt!
VOORRAADSTATUS
Uitverkocht
LAND
Italië
STREEK
Sicilia
WIJNMAKER
Assuli
BODEM
Wijngaarden gelegen in Mazara del Vallo, in het noordwesten van Sicilië. De percelen liggen op 200-250 meter boven zeeniveau. Per hectare staan er zo'n 5000 stokken aangeplant. De bodem bestaat grotendeels uit kalksteen.
VINIFICATIE
Zachte persing van het oogstmateriaal. Daarna vergist het sap op temperatuur-gecontroleerde cuves van RVS op een temperatuur van 16-17 graden Celcius. Na vergisting rijpt de wijn nog 2 tot 3 maanden 'sur lie'; ofwel in contact met de gistcellen.
DRUIVEN
100% Grillo
KLEUR
Fraaie bleekgele kleur. Behoorlijke kleurintensiteit.
NEUS
Geurend naar zacht geel tropisch fruit. Ook zuivel gecombineerd met vanille (kwark), zonder dat het ook maar enigszins vet of dik ruikt. Fascinerende neus! Na fors zuurstofcontact ook citrustonen (ingelegde citroenen).
SMAAK
Opvallend zachte aanzet; de wijn lijkt zelfs wat lobbig. Bijzonder, want tijdens de vinificatie kwam er geen splinter hout in contact met de wijn. Meer dan goede vulling en een aangename quasi-afwezigheid van zuren. Fraaie bittere, iets zilte toets in de finale. Een finale overigens, die lang, heel lang is. Het bescheiden alcoholgehalte (12,5%) komt de wijn zonder meer ten goede. Aantrekkelijk en origineel!
CULINAIR
Heel veel uit de zee! Zeeduivel, langoustines en kort dicht geschroeide coquilles. Houdt u het liever wat nonchalanter? Gebakken spierinkjes, geserveerd in een krant. Geen visliefhebber? Kippedijtjes gegaard in een subtiele room-dragonsaus (klassiek gebonden met een eierdooier).
INHOUD / ALCOHOL
0,75 L / 12%
BRUIK-/HOUDBAAR
2020 / 2023
BEOORDELINGEN
The Wine Advocate: Nee
La Revue du Vin de France:Nee
Jean Marc Quarin: Nee
Wine Spector: Nee
Jancis Robinson: Nee
James Suckling: Nee