MASSIMO LENTSCH, ETNA

Nieuw: wijnen uit de omgeving van

een actieve vulcaan ...

Met bijzonder veel plezier presenteren we twee nieuwe wijnen uit een bijzonder Italiaans wijnbouwgebied, de Etna: Carricante en San Teodoro van wijnmaker Massimo Lentsch. Al eeuwenlang worden er op de hellingen van de Etna druiven geteeld, maar pas sinds een jaar of tien kan dit gebied rekenen op een enorme belangstelling van zowel wijnliefhebbers als van wijnmakers. Ter illustratie: cult-wijnmaker Angelo Gaja uit Barbaresco (Piemonte) bracht recent zijn eerste wijnen uit dit gebied op de markt. En dat kunnen we gerust beschouwen als een bevestiging en erkenning van een topterroir! 

Wat bezielt een wijnmaker om wijnen te maken in de omgeving van een vulkaan? En niet zo maar een vulkaan: de Etna is na de Stromboli de meest actieve vulkaan van Europa en zelfs een van de meest actieve vulkanen wereldwijd. Met bovendien de kanttekening dat de Stromboli als een eiland geïsoleerd ligt in de Tyrreense Zee, terwijl de Etna op het bovengemiddeld druk bevolkte Sicilië ligt. Toch worden  wijnmakers en andere landbouwers hier niet voor gek verklaard. Integendeel zelfs! Het vulkanisch gesteente blijkt een ideale bodem voor de druivenstok: arm, maar rijk aan mineralen. En dat resulteert in opwekkende wijnen - dankzij de ranke zuren - met de nodige kracht en een subtiel zilt effect. Alle drie deze eigenschappen vinden we terug in de wijnen van Massimo Lentsch. En de risico’s die het ondernemen in de nabijheid van een actieve vulkaan met zich meebrengen, nemen wijnmakers hier graag voor lief. No guts, no glory!

Evenals Angelo Gaja verdiende Lentsch zijn sporen in de wijnwereld niet rondom de Etna. Ervaring met wijnmaken had hij echter al wel toen hij enkele jaren geleden startte op Sicilië. Op het wat noordelijker gelegen eiland(je) Lipari is Massimo al sinds 2005 actief als wijnmaker en eigenaar van Tenuta di Castellaro. Hoe paradijselijk Lipari ook is, de ambities van Lentsch reikten verder dan het 37 vierkante kilometer tellende eiland. Dankzij de ervaring op Lipari, waar de wijnstokken eveneens op vulkanische bodem staan, kon hij een vliegende start maken op Sicilië. En daar kunt u nu de vruchten van plukken!

Carricante

Heeft u wel eens gehoord van de druif Carricante? Eerlijk is eerlijk: ons referentiekader is beperkt, zeer beperkt… Het is een typisch Siciliaanse variëteit met een opvallend hoge zuurgraad (voor de ‘technici’ onder u: een pH-waarde van 3). Dankzij de malolactische vergisting, waarbij de felle appelzuren worden omgezet in mildere melkzuren, komt de wijn overigens zeker niet gemeen zuur over. De Siciliaanse zon zorgt voor voldoende rijkdom in de wijn! Groene appel en citrus, maar ook kruiden, honing, een heel licht zilte toets en een fractie anijs. Heel fraai! Zeker in combinatie met schelpdieren en geroosterde groenten. Leuk detail: volgens Massimo Lentsch rijpt de wijn uitzonderlijk goed – een jaar of 10 (!) hoeft geen probleem te zijn. Wij leggen een paar flessen weg, u ook?

San Teodoro

Op 700 meter boven zeeniveau bezit Massimo Lentsch een klein perceel genaamd Feudo di Mezzo. In deze wijngaard staan uitsluitend Nerello Mascalese-stokken. San Teodoro is dan ook een mono-cépage van deze variëteit. Robijnrood gekleurd, delicaat en verfijnd in de neus en dat is knap in een dergelijk warm klimaat. Dankzij het grote verschil in dag- en nachttemperatuur weet Lentsch hier een optimale balans te bewerkstelligen. Twaalf maanden houtrijping tilt de wijn naar een nóg hoger niveau. Serveer ‘m bij een typisch Siciliaans gerecht zoals bistecca alla palermitana. Dat leggen we even uit hoor: een kalfschnitzel, door de olijfolie gehaald en vervolgens ‘bedekt’ met een mengsel van paneermeel en Parmezaanse kaas. Kort grillen en serveren met een schijfje citroen. Delizioso!

Massimo Lentsch

Carricante 2020

Terre Siciliane IGT

De uitgebreide proefnotitie volgt zsm.

Druivenrassen

Carricante

Land / Streek

Italië / Sicilia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Massimo Lentsch

San Teodoro 2018

Etna DOC

De uitgebreide proefnotitie volgt zsm.

Druivenrassen

Nerello Mascalese

Land / Streek

Italië / Sicilia

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar