Een bekoorlijk duo uit de Languedoc ...

De titel op deze pagina belooft heel wat! Bekoorlijk, ofwel ‘aanlokkelijk’ of ‘innemend’. Nou, neem gerust van ons aan, die omschrijving wordt door beide wijnen waargemaakt!  Domaine de Coussan is gelegen in het hart van de IGP Côtes de Thongue. De wijnstreek vormt als het ware een driehoek tussen de steden Faugères, Béziers en Pézenas. Al eeuwenlang, sinds 1794, is de familie Boyer actief in de wijnbouw in het Franse Zuiden en in de loop der jaren hebben ze meerdere bezittingen verworven. De meeste recente toevoeging (2016) aan hun ‘portefeuille’ is Domaine de Coussan. Met 35 hectare aan wijngaarden een prachtige uitbreiding van het wijngaardarsenaal van de Boyers. En de wijn die men er maakt verdient een plek in de spotlights!

Zo’n 70 kilometer noordoostwaarts vanaf Domaine de Coussan, een goed uur rijden door een prachtige, ruige omgeving, vinden we de wijngaarden van Domaine de l’Hortus. De kalkrijke terraswijngaarden, rondom de Pic Saint Loup, liggen op enige hoogte (zo'n 150-200 meter boven zeeniveau) en daardoor wordt er volop geprofiteerd van (relatief ) koele omstandigheden. In de omgeving van het domein treffen we naast de Pic Saint Loup, nog een indrukwekkende bergmassief: Montagne de l’Hortus. Het ruige en onherbergzame karakter van het landschap vindt zijn weerslag niet terug in de wijnen. Allesbehalve zelfs. De wijnen zijn weliswaar krachtig gestructureerd, maar bieden een buitengewoon vriendelijke een haast fluwelen textuur. Ook hier is de term ‘bekoorlijk’ absoluut op z’n plek!

Domaine de Coussan

Uitgelezen wijn voor de liefhebber van wat massiever wit. Alhoewel slechts 5% van de wijn op eikenhout heeft gerijpt, is het effect daarvan behoorlijk. Ferm wit dus. Wulps, iets vet, lobbig zelfs en wat je noemt: bekoorlijk! Een uitstekende maaltijdwijn bovendien. Ideaal bij gebakken witvis; glazig gegaarde kabeljauw met een beurre noisette om maar eens iets te noemen. Ook bij gevogelte in een romige saus (kip met dragonsaus!) een schot in de roos. U kunt er zelfs voor kiezen om ‘m bij een compleet diner te schenken: kabeljauw als voorgerecht, dan kip met dragonsaus en tenslotte een kaasplateau met (romige) kazen als reblochon, boursault en soumaintrain.

Domaine de l'Hortus

De assemblage voor de rode Bergerie de l’Hortus bestaat uit vertrouwde Languedoc-variëteiten: Mourvèdre, Grenache en Syrah. Tot zo ver niet zo zeer onderscheidend ten opzichte van andere wijnen uit de streek. Maar… hier komt de kennis en kunde van de familie Orliac om de hoek kijken. De Mourvèdre laten ze rijpen in houten barriques die eerder dienst deden voor de topwijn van het domein (Grande Cuvée Rouge). Grenache en Syrah, beide gevoelig voor oxidatie, worden opgevoed op RVS-cuves. Pas na vergisting worden de sappen van de verschillende druiven geblend. Zo ontstaat een gracieuze, smaakrijke eetwijn die naadloos aansluit bij gerechten met o.a. linzen. Wel de enige echte le Puy-linzen (met een heuse AOP-status) natuurlijk!

Domaine de Coussan

2020 (blanc)

Cotes de Thongue IGP

Heerlijk wulpse Chardonnay waar vele liefhebbers (m/v) zo dol op zijn...

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine de l'Hortus

Classique 2020 Coteaux du

Languedoc AOC Pic St. Loup

Geen lieverdje, maar toch heel toegankelijk.

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar