DOMAINE FRÉDÉRIC BERNE, BEAUJOLAIS

Twee of misschien wel drie

Crus uit de Beaujolais ...

Frédéric Berne zegt het met trots: “Je suis paysan.” Niets meer, niets minder. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, zijn opa en eerdere generaties Berne. Ook zij waren boer en Frédéric zet die familietraditie met veel genoegen voort.

Na een gedegen wijnopleiding en meerdere stages gaat Frédéric, dan begin 20, als wijnbouwer aan de slag bij verschillende domeinen. Begin 2013 bezoekt hij met zijn aanstaande vrouw Château des Vergers in Lantignié. Het verliefde stel heeft het romantische château op het oog als huwelijkslocatie. Tijdens een overleg over de huwelijksdag krijgt het gesprek plots een heel andere wending… De  eigenaar van Château de Vergers vertelt dat er een aantal wijngaarden bij het château hoort en dat het einde van de pachtovereenkomst met de pachter in zicht is. Frédéric tekende uiteindelijk niet alleen de huwelijksakte op Château Vergers, maar ook voor de start van zijn ‘eigen’ domein. Sinds eind 2013 is Frédéric Berne wijnmaker in Lantignié.

De Beaujolais telt tien cru’s. De ware kenner dreunt ze zo op, maar alle begrip als dat niet zo uit het hoofd lukt. We helpen graag een handje. Van noord naar zuid: Juliénas, Saint Amour, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnié, Brouilly en Côte de Brouilly. De wijnen zijn onderscheidend ten opzichte van elkaar door bodem, hoogte, expositie van de wijngaarden en natuurlijk door de signatuur van de wijnmaker. Gemene deler is de druif: alle rode wijnen uit de Beaujolais worden gemaakt van de Gamay-druif.

Beaujolais Lantignié

Lantignié, de thuisbasis van Frédéric Berne, grenst aan de westkant aan de cru Regnié. Geen zelfstandige cru dus, maar wel een zogenaamde ‘beaujolais-villages’, met toevoeging van de dorpsnaam op het etiket dus. Goed hier te vermelden: er gaan stemmen op voor een 11e cru en Lantignié wordt genoemd … Frédéric zijn wijn uit Lantignié, Granit Rose 2020, is zo ge(s)laagd, dat wijnmakers uit Regnié er wel eens verlegen van zouden kunnen worden… Verteerbaarheid staat hier voorop! Schenk bij voorkeur iets gekoeld, dan komt de Gamay-druif het beste tot zijn recht..

Chiroubles

De cru Chiroubles ligt ten noorden van Morgon en is wat oppervlakte betreft één van de kleinere crus. Wat naam betreft overigens zeker niet! Ook hier is de bodem rijk aan graniet en dat is heel goed waar te nemen in de wijn. Bovendien zorgt de rijping op barriques voor extra dimensie. Wijn met een spectaculaire finale: lang en gezegend met een grote mate van spanning. Ideale lunch of dinerwijn bij verfijnd gevogelte zoals patrijs of parelhoen. De combinatie met een hartige taart met eekhoorntjesbrood zal menig vegetariër in vervoering brengen.

Morgon

Frédéric Berne heeft naast de wijngaarden in Lantignié ook de beschikking over een aantal percelen in Morgon en Chiroubles. Hier kan Frédéric pas echt laten zien wat hij in zijn mars heeft. Morgon is na Brouilly de grootste cru van de 10. De optimale zonexpositie van de wijngaarden in combinatie met de granieten bodem (dé ondergrond voor Gamay!) en de zorgvuldige vinificatie leiden tot een prachtige wijn. Gestructureerd, contrastrijk en voorzien van die kenmerkende, heerlijk rulle tannines. Waar drinken we dit bij? Wij opteren voor Franse klassiekers: navarin d'agneau, coq au vin of parmentier de canard. De doorgewinterde francofiel eet er andouillette bij.

Domaine Frédéric Berne

Granit Rose 2020

Beaujolais Lantignié AOC

Ongecompliceerd rood; op bijzonder veel momenten inzetbaar.

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Beaujolais

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Frédéric Berne

Les Terrasses 2020

Chiroubles AOC

Verrukkelijk glas wijn! Hét bewijs dat er serieuze wijnen uit de Beaujolais komen.

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Beaujolais

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Frédéric Berne

Corcelette 2020

Morgon AOC

Een wijn met contrasten, maar een voorbeeldige balans.

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Beaujolais

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar