€14,95

Wit

Inama

2020

Soave DOC

Dé Lentewijn:

Soave van Inama ...

De lente deed vroeg haar intrede dit jaar: al op Valentijnsdag stonden de krokussen en narcissen in bloei! Enerzijds plezierig natuurlijk, menigeen is toe aan langere dagen, een  aangename temperatuur en ‘het buitenleven’. Anderzijds: we worden met onze neus op de feiten gedrukt … de opwarming van de aarde zet onverminderd door. Menig gewas loopt vijf weken (!) eerder uit in het voorjaar dan 5 decennia geleden. Wat je noemt een zorgelijke ontwikkeling.

Ook druivenstokken ondervinden hinder van de klimaatverandering, al lijkt het zo te zijn dat de meeste druivenrassen redelijk vergevingsgezind zijn. De stokken lopen wat eerder in het voorjaar uit, waardoor de vruchtzetting in een vroeger stadium plaatsvindt en de druiven uiteindelijk wat eerder in het jaar al rijp zijn. Over de oogst van 2022 is uiteraard nu nog geen zinnig woord te zeggen. Laten we hopen dat, ondanks het vroege voorjaar, de resultaten goed zullen zijn. In 2021 waren de resultaten in Soave in ieder geval goed te noemen! De familie Inama bottelde deze jaargang recent en de toegezonden proeffles openden we met de nodige belangstelling. En reken maar dat we opgetogen waren na de eerste slok! Zonder aarzelen besloten we: dit wordt Dé Lentewijn van 2022!

Bodem en druif mogen beide spreken: de vulkanische ondergrond van de stokken is goed waarneembaar in de wijn, volop mineraliteit! En dat wordt gecombineerd met het kenmerkende, mild-frisse van de Garganega-druif: witte bessen, druiven, de geur van ingemaakte citroen, rijpe peer en voorjaarsbloemen. Serveer ‘m bij een pasta vongole, asperges in beide kleuren, of, wat later in het seizoen, bij een voorjaarssalade met verse erwten, parmaham en munt.