FAMILLE LAPLACE, MADIRAN

Nieuw elan op Château d’Aydie!

Wijnen uit Madiran in de lente?! Eerlijk gezegd moesten wij ook even wennen aan het idee. Het gros van de rode wijnen uit dit gebied is immers meer geschikt voor de herfst en winter. Juist dan komen de massieve wijnen van de Tannat-druif zo goed tot hun recht. Maar de nieuwe generatie Laplace die recent is aangetreden op Château d’Aydie, zorgt direct voor nieuw elan! Zij respecteren de stijl wijn die hun voorgangers maakten, maar willen ook hun eigen draai geven aan het domein dat al bijna een eeuw in familiebezit is. Geen zorgen: de karakteristieke madirans, met een schier oneindig bewaarpotentieel, blijven onderdeel uitmaken van het gamma. Reken maar dat we ze in het najaar weer aan zullen bieden … Maar nu dus, met het oog op het voorjaar, een nieuw drieluik van de Famille Laplace.

le Vilain Petit Canard

Onlangs boden we El Patito Feo aan, een strakdroge wijn uit het Spaanse Galicië. Vrij vertaald betekent de naam van de wijn: het lelijke eendje. En ditmaal is het de beurt aan le Vilain Petit Canard. En ook dat betekent ‘het lelijke eendje’… Stom toeval. Deze canard is gemaakt van 100% Gros Manseng, een druivensoort die we vrijwel niet zien buiten het Franse Zuidwesten. En wat voor wijn ie daar oplevert, is met name van het oogstmoment afhankelijk. Grofweg kunnen we aanhouden: hoe vroeger geoogst, hoe frisser de wijn. Wanneer de druiven later in het seizoen worden geplukt, ontwikkelen de druiven voldoende suikers om er zoete-/dessertwijnen van te maken. Bovendien is de druif goed in staat om het terroir te weerspiegelen in de wijn. In dit geval hebben we te maken met een zinderend frisse, delicate variant!

les 3 Petits Cochons Roses

Uniek: een rosé van de Tannat-druif. Volstrekt onvergelijkbaar met die strenge, klassieke stijl waar wijnen van deze druif bekend om staan. Deze rosé straalt juist één en al joie de vivre uit! Prachtig bleekroze, zo zien we rosés graag. Delicaat en verfijnd en tja, het is en blijft een wijn van de Tannat-druif, dus een heel behoorlijk culinair potentieel. De familie Laplace geeft als suggesties “zomerse gerechten”. Dat is een ruim begrip… We geven graag enkele suggesties: een piperade, rillettes van gans of een huisgemaakte tapenade. Alles geserveerd met het beste stokbrood natuurlijk!

les 2 Vaches Rouges

Les 2 Vaches Rouges (100% Tannat) is een plezierwijn met pit. Ook hier gaat de vergelijking met ’n ouderwets stugge madiran volledig mank. Dit stemt direct vrolijk en weet dat zo’n wijn zich gemakkelijk laat combineren met Franse brasserie-klassiekers zoals entrecôte met frites en sla, steak tartare (ook met frites natuurlijk!) of een magret de canard, vooruit: ook met frites en sla. Het geheim bij zulke gerechten zit ‘m in de kwaliteit van het vlees, hoe krokant de frites zijn en hoe goed de vinaigrette is. De kracht zit hem in de eenvoud …

Famille Laplace

Le Vilain Petit Canard '21

Vin de France

Bijzonder glas wijn op basis van de Gros Manseng druif.

Druivenrassen

Gros-Manseng

Land / Streek

Frankrijk / Madiran

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Famille Laplace

3 Petits Cochons Roses '21

Vin de France

Knappe rosé uit een voor dit type wijn niet zo'n bekend deel van Frankrijk.

Druivenrassen

Tannat

Land / Streek

Frankrijk / Madiran

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Famille Laplace

les 2 Vaches Rouges 2021

Vin de France

Les 2 Vaches Rouges (100% Tannat) is een plezierwijn met pit.

Druivenrassen

Tannat

Land / Streek

Frankrijk / Madiran

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar