€9,75

Wit

Weingut Ziniel

Grüner Veltliner 2020

Burgenland

Grüner Veltliner blijkt een

gastronomische alleskunner!

Weingut Ziniel is een speler van middelgroot formaat; het totale wijngaardareaal beslaat zo’n 16 ha. Alle percelen liggen in en rondom Sankt Andrä am Zicksee, op steenworp afstand van de Hongaarse grens. De verrassing zit ‘m niet zo zeer in de aanplant (Grüner Veltliner, Zweigelt, Chardonnay en andere), maar met name in de diversiteit van de wijnen: maar liefst 18 verschillende cuvées (!) worden er geproduceerd door de jonge Andreas Ziniel (32). Van eetlustopwekkend mousserend, via rank en elegant wit, rood waarmee Andreas zich kan meten met de top van Oostenrijk, tot tongstrelend zoete Beerenauslese.

Andreas kan op jeugdige leeftijd al terugkijken op een aantal internationale ervaringen. Voordat hij in Burgenland op het familiebezit van start ging, was hij werkzaam voor enkele grote namen in Duitsland, Zwitserland en Zuid-Afrika. We noemen ze -met genoegen- bij naam: Schäfer-Fröhlich (Nahe), Weingut Baumann (Oberhallau) en De Trafford (Stellenbosch). Bepaald geen bescheiden rijtje om op een CV tegen te komen. Die jarenlange buitenland-ervaring betaalt zich nu letterlijk uit. De wijnen zijn van een dusdanig niveau dat ook het toonaangevende magazine Falstaff al snel sprak van een ontdekking. In een profielschets over de wijnen van de hand van Andreas Ziniel schreef men: “Komplex und spannend wie feinster Cool Jazz”. Een originele en treffende omschrijving!

De Grüner Veltliner is zonder meer de bekendste druif uit Oostenrijk, ruim een derde van  het complete wijngaardareaal staat er mee aangeplant! En ook voor Andreas is de Grüner Veltliner zijn ‘visitekaartje’. De stokken van de familie Ziniel zijn zo’n 27 jaar oud en hebben dus inmiddels een respectabele leeftijd. Dat resulteert in een wijn met de nodige diepgang en concentratie. Die eigenschappen worden gecombineerd met een gering alcoholgehalte van slechts 12%. Het zal u niet verbazen dat zo’n laag alcoholgehalte de verteerbaarheid alleen maar ten goede komt. Wijnen met een groter dorstlessend vermogen zullen niet snel te vinden zijn! Natuurlijk inzetbaar bij maaltijdsalades, asperges (wit en groen) en zoetwatervis. Maar het kan avontuurlijker: een ‘pasta pesto’ bijvoorbeeld. Met huisgemaakte pesto natuurlijk! Of bij een pittige curry met garnalen; dan blijkt de wijn plots een perfecte ‘blusser’. Overigens deinst menig Oostenrijker er niet voor terug om ‘m te schenken bij een wienerschnitzel. We namen de proef op de som en verdraaid…

KLIK HIER VOOR HET GEHELE AANBOD VAN WEINGUT ZINIEL