DOMAINE TEMPIER, BANDOL - FRANKRIJK

Millésime 2019:

‘Très Tempier’-getypeerd met

een fenomenale rijpheid en concentratie!

Om een goed beeld van de wijnen van Domaine Tempier te krijgen, is het zaak om wat dieper op de weersomstandigheden in 2019 in te zoomen. Andrew Jefford, auteur en proever voor o.a. Decanter Magazine, schreef een uitgebreid verslag over het verloop van de seizoenen. We lichten er enkele opmerkelijke zaken uit. De herfst van 2018 was zeer regenachtig en kil. De kou hield gedurende de wintermaanden aan en ook het prille voorjaar was koeler dan andere jaren. In april wederom veel regen en in mei sloeg het weer plots om. De vruchtzetting kwam in een stroomversnelling en gedurende de maanden die volgden scheen de zon aan een stuk door. In juli en augustus was het op sommige momenten verzengend heet, met als record ruim 44 graden C. Er was sprake van dusdanige hitte en droogte, dat er lokaal toestemming werd gegeven om te irrigeren. Gedurende de week voor de oogst temperde de temperatuur overdag, maar vooral gedurende de nachten koelde het aardig af. Aan die gedaalde temperatuur hebben we de fraîcheur in de wijnen te danken!

Achteraf gezien kunnen we stellen dat zowel de kille winter alsmede het koele voorjaar als een noodzakelijke rem heeft gefungeerd. Wanneer de stokken eerder waren uitgelopen was het groeiseizoen voor de druiven aanzienlijk langer geweest en hadden ze een veel hoger suiker- en dus alcoholgehalte ontwikkeld. Dat zou resulteren in mastodonten van wijnen … Dankzij goed bladmanagement (u leest het goed) van het team van wijnmaker Daniel Ravier, werden de beschikbare trossen beschermd tegen de felle zon. De druiven waren kleiner dan gebruikelijk door een gebrek aan water in de warmste maanden, maar de (fenolische) rijpheid en concentratie zijn beide fenomenaal.

De overeenkomsten tussen de cuvées Classique en la Tourtine zijn in deze jaargang opmerkelijk groot. Beide wijnen zijn ‘très Tempier’-getypeerd en liggen echt volledig in elkaars verlengde. Cuvée Classique is al onweerstaanbaar en komt dit jaar heel aardig in de buurt van het (top)niveau van la Tourtine. Welbeschouwd kunnen we la Tourtine dit jaar zien als cuvée Classique in het kwadraat: nog verfijnder, nog meer lengte en diepgang, maar ook wat potentieel betreft biedt la Tourtine net even meer. De verzamelaars kiezen, ook zonder het lezen van de uitgebreide proefnotitie, ongezien voor la Tourtine. De kritische koper zal met bovenstaande in het achterhoofd wellicht eerder kiezen voor de beter betaalbare cuvée Classique … Voor beide is iets te zeggen. Mocht la Tourtine onverhoopt al uitverkocht zijn (niet ondenkbaar gezien het zeer beperkt aantal beschikbare flessen), troost u dan met de gedachte dat cuvée Classique dit jaar werkelijk uitzonderlijk goed is.

De cuvées la Migoua en Cabassaou zijn een klasse apart. Althans, voor de laatstgenoemde nemen we dat zonder twijfel aan van Daniel Ravier. De beschikbaarheid is dusdanig gering dat we evenals voorgaande jaren niet in de gelegenheid zijn gebracht om te proeven. Helaas moeten we u op voorhand voor deze cuvée dan ook teleurstellen; de wijn is volledig uitverkocht. La Migoua is daarentegen wel beschikbaar, zij het mondjesmaat. Traditiegetrouw bevat la Migoua een wat geringer percentage Mourvèdre dan de andere wijnen, maar de koningsdruif van Bandol is ook nu nog dominant in de assemblage. Het DNA is duidelijk identiek aan de andere wijnen, maar la Migoua is sexier (excusez le mot) dan de andere. Het zal niet gemakkelijk zijn hier de eerste jaren vanaf te blijven; een kwellende gedachte! Toch doen, want het ontwikkelingspotentieel is groot, heel groot.

De wijnen zijn – met uitzondering van wit 2020 en cuvée Cabassaou 2019 – geproefd en beschreven door Merijn Corsten. De beschikbare hoeveelheid van de niet geproefde wijnen is zo beperkt, dat het domein (terecht) geen proefflessen afstaat. De gedetailleerde wijnbeschrijvingen treft u op deze pagina of in de brochure.

De brochure bevat tevens een uitgebreid profiel en oogstrapport. De brochure kunt u hier downloaden.

Hieronder een korte toelichting op de verschillende wijngaarden/cuvées.

La Bastide

Wijngaard van 7 hectare gelegen in Le Plan du Castellet. La Bastide is het perceel dat het langst in het bezit is van de familie. Aanplant van Mourvèdre, Grenache en Cinsault. Het vrijwel permanente geluid van de krekels op de achtergrond, maakt duidelijk dat we ons midden in de Provence bevinden. Het oogstmateriaal van La Bastide wordt gebruikt voor de cuvées Classique en Rosé.

La Tourtine

Een uniek gelegen wijngaard (5,5 hectare) ten zuidoosten van Le Castellet. Uniek door de expositie ten opzichte van de zon: van zonsopkomst tot zonsondergang staan de druivenstokken in de zon waardoor optimale rijping een vanzelfsprekendheid is. Maar eveneens uniek door de wat noordelijker ligging ten opzichte van de andere wijngaarden. Wind zorgt er voor de nodige verkoeling. Bodem bestaat uit zandsteen, klei en mergel.

La Migoua

La Migoua is een aaneenschakeling van kleinere percelen op een hoogte van 300 meter boven zeeniveau. In totaal bedraagt de oppervlakte 11 hectare. Aardig wat hoogteverschil in de wijngaard en daardoor hebben de stokken een heel verschillende zonexpositie ten opzichte van elkaar. De Mistral waait er volop, maar wordt door het omliggende struikgewas en cypressen aardig tegen gehouden. De bodem bestaat uit kalksteen op een rots-ondergrond. Een aardig deel van de opbrengst van deze wijngaard wordt gebruikt voor cuvée Classique.

Cabassaou

Dit perceel grenst aan de zuidwestzijde aan la Tourtine. Het ligt een fractie lager en is daardoor nog beter beschermd tegen de Mistral. Piepklein perceel (1,5 hectare) met een zeer geringe opbrengst per druivenstok. Dat resulteert in een zeer beperkt aanbod. Tel de grote vraag daarbij op en u begrijpt: schaarste is hier het juiste woord. Met name Mourvèdre aangeplant; de wijnen hebben een schier eindeloos bewaarpotentieel.

Belangrijk!

De beschikbaarheid van de wijnen is net als andere jaren beperkt. Van wit en cuvée Cabassaou is zelfs zo weinig beschikbaar dat we nauwelijks de trouwe kopers van de laatste jaren kunnen bedienen en we op voorhand moeten vermelden dat deze wijnen uitverkocht zijn. Het is daarom verstandig uw eventuele bestelling tijdig, bij voorkeur telefonisch: 043 – 363 77 99 of per e-mail: info@sauterwijnen.nl door te geven. Wij doen vervolgens op onze beurt ons uiterste best om de wijnen op een eerlijke manier te verdelen onder de liefhebbers. Bij voorbaat dank voor uw belangstelling en eventuele bestelling!

 

Let op: de cuvées la Migoua en la Tourtine zijn inmiddels ook uitverkocht. Idem voor cuvée Classique in magnumformaat.

(3-9-2021)

Domaine Tempier

Cuvée Classique 2019

Bandol AOC

Liever dan voorheen, zonder dat er is ingeboet aan karakter en herkenbaarheid.

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Provence

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren