GROTE WIJNEN MET EEN BESCHEIDEN HERKOMSTBENAMING

Een kilometer of 50 ten westen van de Spaanse havenplaats Tarragona vinden we de wijngaarden van Xavier Clua. Samen met zijn vrouw Rosa Domenech, een begenadigd oenoloog, runt Xavier Clua (4e generatie) sinds 1995 het familiedomein. De moderne bodega is gevestigd net buiten het 600 inwoners tellende stadje Vilalba dels Arcs, in het uiterste zuiden van Catalonië. Hier worden de geoogste druiven ontvangen en met state-of-the-art techniek verwerkt tot eersteklas wijnen. De wijnmakerij mag dan even buiten de stad liggen, de familie Clua houdt de banden met Vilalba dels Arcs graag warm. Midden in het centrum bezitten zij nog een middeleeuws pakhuis waar de wijnen, deels ondergronds, in serene rust rijpen op barriques. En dat niet alleen: hier ontvangen Xavier en Rosa hun binnen- en buitenlandse gasten voor proeverijen en diners.

De wijngaarden van Bodega Clua liggen allemaal binnen de herkomstbenaming (DO) Terra Alta. De regio ligt nabij de wereldberoemde wijnregio Priorat, een DOQ/DOCa en een stapje hoger dus in de Spaanse kwaliteitspiramide. Wijnen uit Priorat genieten wereldfaam en er worden serieuze bedragen voor betaald. Niet bereid dergelijke prijzen te betalen? Alle begrip! Ga dan voor de wijnen uit Terra Alta, de buur met een bescheidener herkomstbenaming en dito status. Toch liever de absolute top? Ook dat begrijpen we…; blader in dat geval even terug naar de vorige pagina’s.

Terra Alta is een relatief droge en hete denominacíon die bestaansrecht heeft dankzij de omringende bergen die de regio beschermen tegen al te veel hitte. De vele beekjes die het gebied doorkruisen hebben eveneens een temperende werking op de temperatuur. En het water dat wordt aangevoerd door die beekjes is letterlijk van levensbelang: hemelwater valt hier namelijk maar heel beperkt, in ‘natte’ jaren nog geen 400 mm per jaar.

 

DE WIJNEN

Xavier Clua | El Solà d'en Pol 2020 | Terra Alta DO

Trouwe klanten kennen ‘m vast al: El Solà d’en Pol van Xavier Clua. In augustus was dit immers één van de wijnen van de maand. Grotendeels Garnatxa Blanca (we houden, net als Xavier Clua, de Catalaanse spelling aan) en 10% Viognier. Van nature is de Garnatxa Blanca niet zo’n uitbundig type, maar juist door goed gedoseerde toevoeging vam de vele malen aromatischer Viognier, krijgt de wijn exact de juiste ‘bite’. Geen houtlagering, het fruit mag spreken. Aan tafel heeft deze wijn heeft niet veel nodig… met een paar tapas of simpele borrelhappen is het feest al snel compleet!

Xavier Clua | El Solà d'en Pol 2019 | Terra Alta DO

Houdt u van vriendelijke, sappige, vrolijk stemmende rode wijnen? Dan is dit een gegadigde om uw nieuwe huiswijn te worden! Assemblage van 60% Garnatxa Negra, 20% Syrah en tenslotte gelijke delen Merlot en Cabernet Sauvignon. Heerlijk genereus en plezierig dat de sappigheid en fruitrijkdom niet in de weg worden gezeten door enige vorm van houtlagering. Puur in alle facetten. Ideale wijn om ongecompliceerd van te genieten bij zowel groente, vis als vlees van de bbq.

Xavier Clua | Il·lusió 2020Terra Alta DO

Il-lusió is net als zijn kleine broertje El Solà d'en Pol een witte wijn op basis van de Garnatxa Blanca. En daar schreven we dat juist die druif van nature geen uitbundig type is… Dankzij schilinweking voorafgaand aan de vergisting en rijping ‘sur lie’, op de gistcellen dus, heeft Xavier Clua toch een buitengewoon interessante wijn weten te creëren. Volop witte vruchtentonen, maar ook kruidig en zelfs een zweem van mineraliteit. Een absolute alleskunner op gastronomisch vlak: bij een voorgerecht van geroosterde peer met geitenkaas bleef ie fier overeind, maar ook de combinatie met gegrild piepkuiken pakte heel goed uit!

Xavier Clua | Il·lusió 2018 | Terra Alta DO

Il-lusió Tinto is één van de wijnen die rijpt in het middeleeuwse pand in het centrum van Vilalba dels Arcs; 9 maanden rust de wijn hier op barriques van Frans eikenhout. De wijn is een mono-cépage Garnatxa, maar dan wel met de kanttekening dat Clua hier werkt met twee Garnatxa-klonen: - Negra en – Peluda. Die combinatie levert een geweldige rode wijn op! Schitterend geïntegreerde tonen van eikenhout, krachtig maar niet massief en dankzij smakelijke wijnzuren heel verteerbaar. Subliem bij mooi gerijpt rundvlees, een ribeye van het Rubia-rund bijvoorbeeld. Of wat te denken van olla podrida, een Spaans eenpansgerecht dat een hoop tijd vergt, maar o zo smakelijk is.

Xavier Clua

El Solà d'en Pol 2019

Terra Alta DO

Dé wijn voor alledag: gul en vrolijk stemmend.

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Xavier Clua

El Solà d'en Pol 2020

Terra Alta DO

"Vier seizoenen-wit". Als apéro of bij lichte voorgerechten.

Druivenrassen

Grenache Blanc

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Xavier Clua

Il lusió blanco 2020

Terra Alta DO

In een notendop: rijkdom voorzien van de nodige fraîcheur.

Druivenrassen

Grenache Blanc

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Xavier Clua

Il lusió 2018

Terra Alta DO

Duidelijke overeenkomsten met grote wijnen uit de Zuidelijke Rhône.

Druivenrassen

Grenache Noir

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar