MAS D'EN BLEI - CATALUÑA

SPAANS ROOD MET EEN MYTISCHE STATUS

Al jarenlang is de vraag naar wijnen uit Priorat groot, maar het aanbod op de Nederlandse markt is nog altijd heel bescheiden… Slechts enkele importeurs bieden wijnen uit deze kleine ‘cult-regio’ aan. Niet verwonderlijk overigens dat de vraag zo groot is: wijnen uit Priorat genieten een haast mythische status. Slechts twee wijnbouwgebieden in Spanje mogen wijnen op de markt brengen met de kwalificatie DOCa/DOQ: la Rioja en Priorat. DOCa/DOQ is de hoogste status binnen de Spaanse wijnwetgeving. Voluit staat DOCa voor Denominación de Origen Calificada. In Catalonië, waar Priorat onder valt, verkiezen ze de Catalaanse taal boven de Spaanse. Dat resulteert in de kwalificatie Denominació d'Origen Qualificada; identiek aan de DOCa dus.

Een van de redenen dat de wijnen uit Priorat zo onderscheidend zijn ten opzichte van andere Spaanse wijnen, is de bodemsamenstelling. De bodem kent een vulkanische oorsprong en bevat grote hoeveelheden llicorella (leisteen) en mica. Groot voordeel van deze bodem is dat de warmte van de zon wordt opgeslagen in het gesteente. Nadeel is dat de wortels van de druivenstokken hun uiterste best moeten doen om hun weg te zoeken door een 50 cm dikke toplaag van bikkelharde leisteen. Pas daaronder zijn vocht en voedingsstoffen te vinden.

Heel recent kwamen we in contact met Jaume Ferrús, een charismatische Catalaan. Samen met wijnmaker/oenoloog Jordi Torrella startte hij in 2006 het ‘project’ Mas d’En Blei. Nu, 15 jaar later, kunnen we spreken van een volwaardig wijndomein dat in relatief korte tijd haar bestaansrecht heeft bewezen. Al na enkele oogstjaren verschenen hun wijnen in de pers (o.a. in Robert Parkers Wine Advocate, la Guía Peñín en Decanter) en wonnen ze prijs na prijs op diverse concoursen.

De kwaliteit die de mannen nastreven kan alleen worden bereikt door uitzonderlijk secuur en met bijzonder veel respect voor de natuur te werken. Herbiciden en pesticiden worden gemeden, er wordt alleen gebruik gemaakt van wilde, druifeigen gisten en de druiven worden geperst met een 19e eeuwse (!) druivenpers. Logischerwijs wordt er handmatig geoogst, de druiven van de verschillende percelen vergisten apart en voor de barriques worden uitsluitend de beste tonneliers benaderd. En zo kunnen we nog wel even door gaan…

 

DE WIJNEN

Mas d'en Blei | Petit Blei 2020 Priorat DOC

Petit Blei, een vertaling lijkt ons hier niet strikt noodzakelijk… Een perfecte (en betaalbare!) kennismaking met de wijnen van Jaume Ferrús en Jordi Torrella. Een hoofdrol voor de Garnacha, hoe kan het ook anders in Priorat. Zes maanden houtrijping en aansluitend nog enkele maanden rijping op fles na de botteling. Ferm, maar geen ordinair ‘wedstrijdbeest’. Zeer de moeite waard om eens te schenken bij mar y montaña. Letterlijk: zee en bergen, de Spaanse variant van surf ’n turf. In Spanje doorgaans een combinatie van (rivier)kreeft of grote garnalen, geserveerd met biefstuk of gevogelte.

Mas d'en Blei | Blei 2015 Priorat DOC

Eén van de topwijnen van Mas d’En Blei luistert eenvoudigweg naar de naam ‘Blei’. Het is een blend van 60% Garnacha, 30% Cariñena en 10% Cabernet Franc. Hier geen 6 maanden houtrijping, maar 12. Dat is best fors, maar gezien de concentratie waarover de wijn beschikt, een prima periode die leidt tot een uitgebalanceerd resultaat. Bijzonder hechte kleur en een smaakintensiteit van jewelste; wat een geweldenaar! Serveren met rosé gebraden borst van wilde eend of filet van hert en haas. Een krachtige portsaus maakt de wijn-spijs-combinatie compleet.

Mas d'en Blei

Petit Blei 2020

Priorat DOC

Wijn met een bite, maar geen ordinair wedstrijdbeest.

Druivenrassen

Grenache Noir

Land / Streek

Spanje / Priorat

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Mas d'en Blei

Blei 2015

Priorat DOC

Liefhebber van gerijpte rioja? Dan bent u hier ook aan het juiste adres!

Druivenrassen

Carignan

Grenache Noir

Land / Streek

Spanje / Priorat

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar