LES JOYAUX DU LANGUEDOC

De tijd dat de Languedoc de streek voor louter bulkwijnen van bedenkelijke kwaliteit was, ligt al geruime tijd achter ons. De streek heeft zich in de afgelopen decennia meer dan positief ontwikkeld. Nog altijd is het een belangrijke leverancier van wijnen op betaalbaar (huiswijn)niveau, maar de afgelopen decennia hebben zich er tientallen producenten gevestigd die wijnen op topniveau produceren. Doorgaans zijn deze wijnmakers echte pioniers, bevlogen idealisten, gezegend met een langetermijnvisie en zonder uitzondering werkend met een bijzonder groot respect voor de natuur. We hebben hier te maken met wijnmakers die bereid zijn te experimenteren en die soms jarenlang haast met een vergrootglas zoeken naar het juiste microklimaat voor het door hen beoogde eindresultaat. Dit alles omdat ze overtuigd zijn van het potentieel van een bepaald gebied en graag bereid zijn tot het uiterste te gaan. Op deze vier pagina’s treft u vier overtuigende voorbeelden van topwijnen uit de Languedoc. Echte juweeltjes dus, zeker wat prijs-kwaliteit betreft!

 

DE WIJNEN

Bergerie de l'Hortus | 2020 | Val de Montferrand IGP

Sinds enkele maanden weer terug in het assortiment en daar zijn we maar wat blij mee! We doelen op de wijnen van Domaine de l’Hortus. En als we schrijven over een wijnmaker met een langetermijnvisie, dan is Jean Orliac het beste voorbeeld dat we kunnen bedenken. In 1978 vestigt hij zich met zijn vrouw Marie-Thérèse in Pic-Saint-Loup en pas 12 jaar later komen de eerste wijn onder eigen naam op de markt. De eerste 12 oogstjaren waren ze niet tevreden over de kwaliteit… Bergerie de l’Hortus Blanc is een uitgekiende blend van maar liefst 8 druivenrassen: Petit Manseng, Muscat, Bourboulenc, Sauvignon Gris, - Blanc, Roussanne, Viognier en Chardonnay. De eerste twee zorgen voor frisheid, terwijl meer aromatische rassen als Roussanne en Viognier juist bijdragen aan expressiviteit en vulling. Knappe balans tussen de verschillende eigenschappen!

le Tarral | 2020 | Languedoc AOP

Eigenlijk een vreemde eend in de bijt in de line-up op deze pagina’s. Le Tarral is de enige wijn die wordt gemaakt door een cave coöperative. Maar de wijn is eenvoudigweg zo goed, dat ie niet mag ontbreken in een special over juweeltjes uit de Languedoc. Samengesteld uit 80% Grenache Blanc, 10% Carignan Blanc en 10% Marsanne. Opvoeding op eikenhout en dat is waarneembaar, maar allesbehalve storend. Origineel en onderscheidend. Kort gezegd: rijk wit voor een -excusez le mot- spotprijs! En bovendien een gastronomische alleskunner: van een mousse of rillettes van gerookte makreel, tot kalfsvlees in een romige saus.

Domaine de Coussan | 2019 | Côtes de Thongue IGP

Domaine de Coussan is gelegen in het hart van de IGP Côtes de Thongue. De wijnstreek vormt als het ware een driehoek tussen de steden Faugères, Béziers en Pézenas. Kenmerkend voor de wijngaarden is de relatief lage liggin: het gros van de druivenstokken staat aangeplant op percelen op zo’n 50-100 meter boven zeeniveau. De stokken hebben een ideale zonexpositie en dat proef je! Coussan Blanc is een kloeke, door de zon beroerde Chardonnay met een bescheiden houtlagering; slechts 5% van de wijn ondergaat houtrijping. Een hemelse combinatie met glazig gegaarde kabeljauw met een beurre noisette.

Mas de Martin | Plein Sud 2019 | Saint Guilhem le Désert IGP

Samen met haar man Maurice bestiert Mme Marie-Christine Florent het cultdomein Mas de Martin in Saint Bauzille de Montmel, zo’n 20 kilometer ten noorden van Montpellier. Ruim 19 hectare aan wijngaarden hebben ze onder hun hoede. De variëteit in het ‘terroir’ maakt dat niet 1 specifieke druif op het moment van aanplanten als ideaal werd beschouwd; maar liefst 6 druivenrassen staan er in de verschillende wijngaarden. Syrah en Grenache, Languedoc-druiven bij uitstek, vormen de hoofdmoot. Een kleinere rol is weg gelegd voor Cabernet Franc, Tannat, Merlot en Cabernet Sauvignon. Plein Sud (100% Syrah) biedt een en al verleiding. De wijn is gul en uitnodigend enerzijds, gestructureerd en massief anderzijds. Volop rood en zwart fruit en niet te missen ‘garrigues’, met gesloten ogen waant u zich in de wijngaard!

Domaine des Deux Clés | 2019 | Corbières AOC

Wanneer we schrijven over idealistische, bevlogen wijnmakers, dan mag Domaine des Deux Clés absoluut niet ontbreken. In 2015 vestigen Gaëlle en Florian Richter, beiden afkomstig uit de Bourgogne, zich in Fontjoncouse in het hart van Corbières. Hun voorliefde voor wijnen uit hun geboortestreek wordt niet onder stoelen of banken geschoven. Het evenaren van de verfijning, precisie en het delicate karakter van wijnen uit de Bourgogne, is natuurlijk onmogelijk in het warme zuiden. Toch slagen ze er goed in, mede dankzij de relatieve koelte in hun hoog gelegen wijngaarden (300 meter boven zeeniveau), om de wijnen van een formidabele frisheid te voorzien. Leuk detail: ze leerden het wijnmakersvak o.a. op Château de Beaucastel!

Château Maris | la Touge 2019 | Minervois La Lavinière AOC

Nog zo’n begeesterde wijnmaker: Robert Eden van Château Maris. We kennen geen producent die zo toegewijd en overtuigend kan vertellen als Robert Eden. Zijn wijnen komen uit het mooiste deel van de appellation Minervois: de cru Minervois la Livinière. Eden is de nuchterheid zelve, maar uiterst streng in de biodynamische leer. Hij is er van overtuigd dat o.a. de stand van de sterren en de maan tijdens de oogst, van grote invloed zijn op het eindresultaat. Dat mag wat zweverig klinken, maar het resultaat is overtuigend. Cuvée la Touge (Syrah en Grenache) is een uiterst verleidelijke, smaakrijke en zeker ook krachtige dinerwijn. Languedoc in optima forma...

Famille Maurel | Vieilles Vignes 2017 | Cabardès AOP

Wijnmaker Olivier Ramé beschikt over een groot wijnmakerstalent én heeft een groot commercieel inzicht. Twee heel plezierige eigenschappen wanneer je een wijndomein runt… Olivier produceert dan ook een brede range aan wijnen. Hij maakt een aantal echte volumewijnen (die overigens op hoog niveau zijn!) en daarnaast produceert hij een aantal kleinere cuvées waarin hij zijn creativiteit en visie kwijt kan. Deze Vieilles Vignes is er één van. Syrah wordt hier gecombineerd met de Bordeaux-cépages Merlot, Cabernet Franc en – Sauvignon. Voor deze cuvée gebruikt Ramé vaten van één van de beste tonneliers: Séguin Moreau. Verdient een prominente plaats binnen de ranking van Languedoc-wijnen met de beste prijs-kwaliteit.

Bergerie de l'Hortus

2020 Blanc

Val de Montferrand IGP

Ongekend knap hoe de balans wordt behouden met 8 (!) druivenrassen.

Druivenrassen

Muscat

Petit-Manseng

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Le Tarral

2020

Languedoc AOP

De associatie met een witte châteauneuf-du-pape is te rechtvaardigen.

Druivenrassen

Grenache Blanc

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine de Coussan

2019 (blanc)

Cotes de Thongue IGP

Domaine de Coussan Blanc is een kloeke, door de zon beroerde Chardonnay.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine Mas de Martin

Plein Sud 2019

St Guilhem le Désert IGP

Eerlijke, maar bovenal heerlijke mono-cépage Syrah.

Druivenrassen

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Domaine des Deux Clés

2019

Corbières AOC

De wijnen van Deux Clés beschikken stuk voor stuk over een ontroerende puurheid.

Druivenrassen

Carignan

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / LANGUEDOC

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Château Maris

La Touge 2018

Minervois La Livinière AOC

Onbewust gaat keer op keer de neus in het glas... Verleidelijk tot en met!

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Minervois

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Tijdelijk niet leverbaar

Domaine Maurel

Vieilles Vignes 2017

Cabardès AOP

Dé wijn om te schenken na een wandeling door een herfstbos.

Druivenrassen

Cabernet Sauvignon

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Languedoc-Roussillon

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar