€16,95

Wit

La Spinetta

Vermentino 2020

Toscana Vermentino IGT

LA SPINETTA - TOSCANE

Gastronomische alleskunner

uit Toscane ...

Over la Spinetta hebben we in het verleden al volop geschreven. Bovendien verschijnt er in het najaar een brochure die geheel gewijd zal zijn aan de wijnen van dit Italiaanse topdomein. In die special is er volop aandacht voor de geschiedenis, de verschillende wijnen, het domein, de wijngaarden etc. Houd de brievenbus en de Sauter-website in de gaten! In deze publicatie gaan we wat dieper in op het enige witte druivenras dat wijnmaker Giorgio Rivetti verbouwt op zijn Toscaanse bezit Casanova della Spinetta.

Als we het enigszins zwart-wit formuleren, dan kunnen we stellen dat de Vermentino-druif in drie wijnbouwgebieden voorkomt. Op Sardinië, in Zuid-Frankrijk en in Toscane. Op Sardinië levert de druif weelderige, bloemige en soms zelfs behoorlijk geparfumeerde witte wijnen op. In Zuid-Frankrijk, waar de druif meestal wordt aangeduid als Rolle, zien we ‘m zelden als mono-cépage. In 99 van de 100 gevallen maakt de Vermentino/Rolle er onderdeel uit van een blend en gaat ie wat anoniemer door het leven. In Toscane tenslotte zijn de wijnen door overvloedige zonneschijn rijp, soms zelfs wat wulps, maar altijd voorzien van smakelijke wijnzuren voor de nodige frisheid. En dat is ook op deze versie van toepassing! Subliem als begeleider van een gepekelde en vervolgens gegrilde poussin. Ook ander gevogelte is natuurlijk mogelijk. Visliefhebber? Maak dan eens een vis in zoutkorst. Zeebaars of dorade bijvoorbeeld; kinderlijk eenvoudig en het showeffect aan tafel is groots! Tenslotte een wijn-spijs-suggestie van Giorgio Rivetti: Carciofi alla Giudia. Een bijzonder gerecht – gefrituurde artisjok - uit de Romeins-Joodse keuken. Online vindt u ruim voldoende receptuur. U ziet, met deze gastronomische alleskunner zijn de mogelijkheden eindeloos.