Famille Perrin

Net als vorig jaar werd in verband met COVID-19 de proeverij ter plaatse vervangen door een proeverij in onze vestiging in Bussum. De proefflessen werden eind augustus onder begeleiding van Matthieu, die via een livestream ‘aanwezig’ was, geproefd en beschreven. Vorig jaar spraken we nog van een ‘aparte gewaarwording’… nu voelde het bijna als ‘normaal’.

Hoewel we ons op elke proefsessie verheugen, verheugden we ons op deze net een beetje meer … De eerste fles wordt ontkurkt en de wijn komt in het glas. En ja … het is meteen duidelijk dat we met Coudoulet, les Hauts de Julien of Clos des Tourelles -om maar een paar wijnen te noemen- van doen hebben. De wijnen zijn zó herkenbaar, dat was altijd al zo maar de laatste jaren lijkt dit toe te nemen.

Het zijn -net als Château de Beaucastel- stuk voor stuk monumenten. Elke wijn heeft een eigen ‘profiel’ en binnen dat profiel wordt het maximale gedaan om te komen tot het hoogst haalbare niveau van harmonie, elegantie en finesse. En dat is merkbaar … het lijkt haast wel of de laatste jaren een duidelijke koers is gezet voor elke wijn en ieder jaar opnieuw een stap voorwaarts wordt gemaakt. Ook nu weer …

De wijnen van de familie Perrin stellen nimmer teleur en ook met de wijnen van de oogst 2020 maken ze hun reputatie waar. Net als de 2019-ers bieden de 2020-ers de eerste jaren al heel veel plezier zonder in te leveren aan bewaarpotentieel, dat dit jaar overigens wat royaler is dan normaal. 2020 ligt echt in het verlengde van 2019, maar is net wat guller en gebalder.

De proefnotities zijn uitgewerkt door Merijn Corsten en treft u via de flesafbeeldingen onderaan deze pagina. De volledige brochure vindt u hier.

Inmiddels bieden we de rode wijnen van Château de Beaucastel, de serie les Sélections Parcellaires en Clos des Tourelles, al een aantal jaren ‘en primeur’ aan in september/oktober. De ervaring leert ons dat de les Sélections Parcellaires en Clos des Tourelles -vanwege de zeer beperkte beschikbaarheid- al in deze fase uitverkocht raakt. Voor de rode wijnen van Château de Beaucastel gaat het ook steeds meer die kant op. De wijnen zijn te zijner tijd nog wel verkrijgbaar, maar tegen een heel andere prijs …

‘En primeur’, ofwel in de voorverkoop uw reservering plaatsen, is en blijft voor deze wijnen zinvol. Sterker nog … het zal in de toekomst een van de weinige mogelijkheden zijn om de wijnen tegen een acceptabele prijs te kopen. Om er zeker van te zijn dat we aan uw vraag/wens kunnen voldoen verzoek wij u vriendelijk uw eventuele bestelling telefonisch: 043-3637799 of per e-mail: info@sauterwijnen.nl aan ons door te geven.

Evenals vorig jaar wordt een aantal wijnen individueel toegelicht in een videobericht. Ditmaal wordt de presentatie verzorgd door Alexandre Freguin. Mogelijk voor u een onbekende naam... Alexandre Freguin is werkzaam geweest als sommelier voor Restaurant L'Oustalet (Gigondas, eigendom van Famille Perrin) en in 2018 uitgeroepen tot 'Best Sommelier of the World'. U vindt de betreffende videoberichten onderaan de tekst.

DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH ...

De kinderen van Jean-Pierre en François volgden degelijke studies en volbrachten stages in en buiten Europa. In 1997 doet Marc als eerste van de vijfde generatie zijn intrede in het bedrijf. De andere familieleden volgen later. Elk met hun eigen intellectuele bagage, mondiale ervaring en talent. Met de komst van een nieuwe generatie gaat vaak ook een nieuwe ambitie gepaard, zo ook hier. Ze willen de specialist en referentie op het gebied van de zuidelijke Rhône worden.

Het management bestaat uit alle leden van de familie en wordt geleid door Jean-Pierre en François. Samen zoeken ze naar de beste percelen in Vinsobres, Cairanne, Rasteau, Gigondas en Vacqueyras. In tegenstelling tot veel andere producenten kopen ze niet de druiven maar de percelen zelf. Waar dat niet mogelijk is worden de percelen langdurig gepacht. De van toepassing zijnde elementen uit de Beaucastelblauwdruk worden geïntroduceerd om wederom het maximale uit het terroir en de druif naar boven te halen. Dit proces is al een aantal jaren gaande en de ambitie van de Perrins lijkt onderhand realiteit te worden.

De meest opmerkelijke resultaten worden geboekt in Vinsobres en Gigondas. De afstand tussen de wijngaarden in beide gebieden is niet meer dan 7 kilometer, de wijngaarden worden hetzelfde bewerkt, het klimaat is hetzelfde, net als de vinificatie en de assemblage (Grenache en Syrah) en toch zijn de wijnen heel verschillend. De bodem, het terroir, maakt hier duidelijk het verschil en dat is wat de Perrins -net als ons- fascineert. Het lijkt wel alsof we het over de Bourgogne hebben …

In Gigondas gaan de Perrins als echte pioniers te werk en in dat opzicht lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Enkele jaren geleden kochten ze daar Clos des Tourelles; een eeuwenoude abdij die inmiddels volledig gerestaureerd is (inclusief restaurant) en langzaamaan de uitvalsbasis wordt voor al hun activiteiten buiten Châteauneuf.

Rondom de abdij ligt een ommuurde wijngaard (clos) waarvan de wijn als ‘single vineyard’-wijn op fles wordt gebracht: ‘Clos des Tourelles’. Inmiddels zijn in Gigondas nog meer percelen aangekocht, waarmee de Perrins hetzelfde doel voor ogen hebben. Ze geloven echt in het potentieel en de diversiteit van het terroir in Gigondas. De kwaliteit van de oogst van de laatste jaren laat dit al op een overtuigende wijze zien. Wij begrijpen best dat de Perrins soms beweren dat Gigondas een geduchte concurrent van Châteauneuf zal worden …

OOGSTBERICHT 2020

EEN ZACHT BEGIN VAN HET JAAR

Geholpen door de uitstekende weers-omstandigheden was jaargang 2020 een gul jaar, zowel wat de kwaliteit als de kwantiteit betreft. Het was minder warm dan 2019, met veel meer wind gedurende de hele groeicyclus en weinig regen. Na een vrij zachte en milde winter (enkel vrieskou in de nacht van 24 op 25 maart, waarbij alleen de vroegrijpe percelen lichtjes werden getroffen), volgde een stralende, vrij warme en erg winderige lente, waardoor de bodems hun frisheid konden bewaren.

IDEALE GROEICONDITIES

De bloesem ontluikte op 18 mei, in zeer gezonde omstandigheden. Het mooie lenteweer hield verder aan in juni, juli en augustus, warm maar met lagere temperaturen dan in 2019, koele en vochtige nachten, en een aanhoudende wind, waardoor de wijngaarden kerngezond bleven en de druiven perfect verder konden ontwikkelen. De oogst startte vroegtijdig op 26 augustus onder prima omstandigheden: eerst de witte druivenrassen van de Côtes-du-Rhône en eindigend met Mourvèdre eind september. De maand september, die eerst warm was maar daarna milder, gaf de ideale oogstcondities wat ervoor zorgde dat elk perceel perfect rijp geoogst kon worden.

ALLES IN EVENWICHT: EEN PRACHTIG WIJNJAAR IN HET VOORUITZICHT

De oogst was in perfecte staat, met sappige en perfect rijpe druiven, redelijke alcohol-niveaus, mooie zuren en een knap evenwicht. De opbrengsten zaten iets hoger dan in 2019 en de eerste degustaties kondigden reeds een prachtig jaargang aan.

VIDEO'S

Klik op een van de onderstaande wijnen om de videoberichten van Alexandre Freguin, waarin hij de betreffende wijn toelicht, te openen.

Famille Perrin | Clos des Tourelles 2020 Gigondas AOC

Famille Perrin | les Hauts de Julien - Vieilles Vignes 2020 - Vinsobres AOC

Famille Perrin | L'Argnée - Vieilles Vignes 2020 Gigondas AOC

De wijnen van Château de Beaucastel alsmede het oogstbericht 2020 treft u op een aparte pagina. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

Let op: het betreft een voorverkoop; we verwachten de wijnen medio december 2022.

Maastricht, 8 oktober 2021

Famille Perrin

Les Hauts de Julien 2020

Vinsobres AOC

De meest masculiene les Hauts de Julien van de laatste jaren.

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Famille Perrin

l'Argnée VV 2020

Gigondas AOC

Misschien wel de mooiste mono-cépage Grenache op aarde...

Druivenrassen

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Famille Perrin

Clos des Tourelles 2020

Gigondas AOC

Volledig in lijn met de eerdere jaargangen die eveneens uitblonken in verfijning.

Druivenrassen

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 15%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Famille Perrin

Clos des Tourelles 2020

Gigondas AOC

Uiterst gesloten nu, maar werkelijk een belofte!

Druivenrassen

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

1,5 L / 15%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren