€11,95

Rood

Pietramore

2018 Montepulciano

d'Abruzzo Superiore DOP

De Herfstwijn

Een robuuste en 'ongepolijste' montepulciano

“Wat zullen we doen?” Zo klonk het tijdens een overleg waar onder meer ‘de Herfstwijn’ op de agenda stond. “Wordt het iets klassiek Frans, één van de nieuwe wijnen uit Spanje of zo’n spannende Portugees?” Tja, voor alles is natuurlijk iets te zeggen. Totdat iemand opperde: “Waarom niet Pietramore? Die robuuste, ongepolijste Montepulciano?! Een dijk van een wijn in de herfst!” Een korte stilte en vervolgens gingen alle handen de lucht in. Unaniem gekozen dus: Pietramore Montepulciano d’Abruzzo is dé Herfstwijn van 2021!

Tenuta Pietramore ligt in de regio Abruzzo en om wat preciezer te zijn in de provincie Chieti. Aan de oostkant profiteert men hier van de verkoelende invloed van de Adriatische kust en aan de andere kant wordt het gebied als het ware beschermd door de Apenijnen. De Montepulciano-druif is in heel Italië een graag geziene gast; na  Sangiovese is het de meest aangeplante druif van het land. Maar Montepulciano-wijnen uit de Abruzzo genieten wereldfaam! De wijnen zijn charmant, goed betaalbaar en vallen bij een heel breed publiek in de smaak.

Bijzonder detail bij deze wijn: de zogenaamde ‘methode saignée’ wordt toegepast. Dat houdt in dat voordat de alcoholische vergisting begint, de wijnmaker zo’n 15 a 20 % van het sap laat weglopen (saigner betekent letterlijk bloeden). Zo wordt een hogere mate van concentratie verkregen in het deel dat achterblijft in de cuve. De wijn wint hierdoor fors aan smaakkracht! Wat er vervolgens gebeurt met het sap dat niet voor de rode wijn is gebruikt? Geen zorgen, er gaat niets verloren. Het sap dat de wijnmaker heeft weg laten lopen vormt de basis voor de productie van een smaakvolle rosé. Zo worden er twee vliegen in één klap geslagen.

Dergelijk rood is breed inzetbaar, maar zonder meer heel goed te combineren met basale, smaakvolle gerechten uit de Italiaanse keuken: ossobucco, een pasta al ragù of gestoofde ossenstaart. Liever vegetarisch? Een zorgvuldig bereide ratatouille bijvoorbeeld. Heel smakelijk!