Château de Beaucastel

Net als vorig jaar werd in verband met COVID-19 de proeverij ter plaatse vervangen door een proeverij in onze vestiging in Bussum. De proefflessen werden eind augustus onder begeleiding van Matthieu, die via een livestream ‘aanwezig’ was, geproefd en beschreven. Vorig jaar spraken we nog van een ‘aparte gewaarwording’ … nu voelde het bijna als ‘normaal’ …

Hoewel we ons op elke proefsessie verheugen, verheugden we ons op deze net een beetje meer … De eerste fles wordt ontkurkt en de wijn komt in het glas. En ja … het is meteen duidelijk dat we met Coudoulet, les Hauts de Julien of Clos des Tourelles -om maar een paar wijnen te noemen- van doen hebben. De wijnen zijn zó herkenbaar, dat was altijd al zo maar de laatste jaren lijkt dit toe te nemen.

Het zijn -net als Château de Beaucastel- stuk voor stuk monumenten. Elke wijn heeft een eigen ‘profiel’ en binnen dat profiel wordt het maximale gedaan om te komen tot het hoogst haalbare niveau van harmonie, elegantie en finesse. En dat is merkbaar … het lijkt haast wel of de laatste jaren een duidelijke koers is gezet voor elke wijn en ieder jaar opnieuw een stap voorwaarts wordt gemaakt. Ook nu weer …

De wijnen van de familie Perrin stellen nimmer teleur en ook met de wijnen van de oogst 2020 maken ze hun reputatie waar. Net als de 2019-ers bieden de 2020-ers de eerste jaren al heel veel plezier zonder in te leveren aan bewaarpotentieel, dat dit jaar overigens wat royaler is dan normaal. 2020 ligt echt in het verlengde van 2019, maar is net wat guller en gebalder.

De proefnotities zijn uitgewerkt door Merijn Corsten en treft u via de flesafbeeldingen onderaan deze pagina. De volledige brochure vindt u hier.

Inmiddels bieden we de rode wijnen van Château de Beaucastel, de serie les Sélections Parcellaires en Clos des Tourelles, al een aantal jaren ‘en primeur’ aan in september/oktober. De ervaring leert ons dat de les Sélections Parcellaires en Clos des Tourelles -vanwege de zeer beperkte beschikbaarheid- al in deze fase uitverkocht raakt. Voor de rode wijnen van Château de Beaucastel gaat het ook steeds meer die kant op. De wijnen zijn te zijner tijd nog wel verkrijgbaar, maar tegen een heel andere prijs …

‘En primeur’, ofwel in de voorverkoop uw reservering plaatsen, is en blijft voor deze wijnen zinvol. Sterker nog … het zal in de toekomst een van de weinige mogelijkheden zijn om de wijnen tegen een acceptabele prijs te kopen. Om er zeker van te zijn dat we aan uw vraag/wens kunnen voldoen verzoek wij u vriendelijk uw eventuele bestelling telefonisch: 043-3637799 of per e-mail: info@sauterwijnen.nl aan ons door te geven.

Op deze pagina leest u meer over Château de Beaucastel en vindt u de wijnen voorzien van onze proefnotities. Evenals vorig jaar worden de wijnen individueel toegelicht in een videobericht. Ditmaal wordt de presentatie verzorgd door Alexandre Freguin. Mogelijk voor u een onbekende naam... Alexandre Freguin is werkzaam geweest als sommelier voor Restaurant L'Oustalet (Gigondas, eigendom van Famille Perrin) en in 2018 uitgeroepen tot 'Best Sommelier of the World'. U vindt deze videoberichten onderaan de tekst.

EEN BLAUWDRUK OM HET BESTE OP WIJNGEBIED IN DE ZUIDELIJKE RHÔNE NAAR BOVEN TE HALEN

Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape is in vele opzichten een uniek bezit. Het geheel beslaat 130 hectaren aaneengesloten land, waarvan 100 hectaren is aangeplant met wijnstokken. Het statige château vormt het middelpunt en biedt een 360 graden panorama over de wijngaarden die bedekt zijn met een dikke en hechte laag rolkeien (galets).

De Perrins resideren hier sinds 1909, maar het was Jacques Perrin (hommage à …) die in de jaren ‘50 en ‘60 een aantal kernwaarden verankerde die z’n opvolgers nog altijd zonder concessies hanteren. Hij had een diepgeworteld respect voor het terroir en was ervan overtuigd dat de beste wijnen worden voortgebracht door druiven die onder de meest natuurlijke omstandigheden hebben kunnen rijpen. Zij dragen de ziel van het terroir in zich. In 1956 startte hij daarom als één van de eersten met biologische wijnbouw. Zijn werkwijze was in 1964 zodanig geoptimaliseerd dat er sindsdien geen chemische mest- of bestrijdingsmiddelen op het bezit worden gebruikt. De wijngaarden worden respectvol bewerkt en daar waar mogelijk, wordt er zelfs gewerkt met paardentractie om de waterdoorlaat-baarheid van de bodem zo goed mogelijk te handhaven.

De druiven worden handmatig geoogst en de gemiddelde opbrengst per hectare (25-30 hl) blijft fors onder die van het Châteauneuf-decreet (35 hl per hectare). De druiven worden verwerkt op het château en krijgen na sortering de zogenaamde ‘Beaucastel-behandeling’. Kortstondige verwarming tot 80˚C gevolgd door afkoeling tot 20˚C, zorgt voor een natuurlijke resistentie tegen oxidatie en een onmiddellijke extractie van kleurstoffen.

De assemblage van de druivenrassen vindt plaats na de appelmelkzuren-gisting, waarna de wijn twaalf maanden rijpt op grote eikenhouten foeders. Jacques Perrin was in 1970 één van de eersten die begon met botteling op het bezit zelf en gaf de wijn nog een jaar flesrijping voordat hij het château verliet.

Uniek - wanneer we het over rood hebben - is ook de assemblage van alle dertien toegestane druivenrassen. In 1860 sloeg de phylloxera (druifluis) toe in Frankrijk en vernietigde ongeveer 70% van de wijngaarden. Het merendeel van de wijngaarden werd opnieuw aangeplant met Grenache. Jacques Perrin besloot begin jaren ‘50 een ander ras terug te brengen naar het gebied dat vóór de phylloxera een prominente rol vervulde: Mourvèdre! Vandaag de dag bestaat het merendeel van de châteauneufs voor 80% of meer uit Grenache terwijl Beaucastel (rood)bestaat uit een assemblage van 30% Grenache, 30% Mourvèdre, 10% Syrah, 10% Counoise, 5% Cinsault en 15% van de resterende toegestane druivenrassen.

Het is nooit zijn doel geweest om uniek te zijn, maar wel om het beste uit het terroir en de druif naar boven te halen met als resultaat een Beaucastel met de fijnheid en de zijden textuur van bijvoorbeeld een top musigny. Het pionierswerk van Jacques Perrin, later voortgezet door zijn zonen Jean-Pierre en François (vierde generatie) en hun kinderen (vijfde generatie), heeft geleid tot een blauwdruk om het beste op wijngebied in de zuidelijke Rhône naar boven te halen.

OOGSTBERICHT 2020: HARMONIE ABSOLUE

EEN ZACHT BEGIN VAN HET JAAR

Geholpen door de uitstekende weers-omstandigheden was jaargang 2020 een gul jaar, zowel wat de kwaliteit als de kwantiteit betreft. Het was minder warm dan 2019, met veel meer wind gedurende de hele groeicyclus en weinig regen. Na een vrij zachte en milde winter (enkel vrieskou in de nacht van 24 op 25 maart, waarbij alleen de vroegrijpe percelen lichtjes werden getroffen), volgde een stralende, vrij warme en erg winderige lente, waardoor de bodems hun frisheid konden bewaren.

IDEALE GROEICONDITIES

De bloesem ontluikte op 18 mei, in zeer gezonde omstandigheden. Het mooie lenteweer hield verder aan in juni, juli en augustus, warm maar met lagere temperaturen dan in 2019, koele en vochtige nachten, en een aanhoudende wind, waardoor de wijngaarden kerngezond bleven en de druiven perfect verder konden ontwikkelen. De oogst startte vroegtijdig op 26 augustus onder prima omstandigheden: eerst de witte druivenrassen van de Côtes-du-Rhône en eindigend met Mourvèdre eind september. De maand september, die eerst warm was maar daarna milder, gaf de ideale oogstcondities wat ervoor zorgde dat elk perceel perfect rijp geoogst kon worden.

ALLES IN EVENWICHT: EEN PRACHTIG WIJNJAAR IN HET VOORUITZICHT

De oogst was in perfecte staat, met sappige en perfect rijpe druiven, redelijke alcohol-niveaus, mooie zuren en een knap evenwicht. De opbrengsten zaten iets hoger dan in 2019 en de eerste degustaties kondigden reeds een prachtig jaargang aan.

VIDEO'S

Klik op een van de onderstaande wijnen om het videobericht van Alexandre Freguin, waarin hij de betreffende wijn toelicht, te openen.

Château de Beaucastel | Coudoulet de Beaucastel 2020 Côtes du Rhône AOC

Château de Beaucastel 2020 Châteauneuf-du-Pape AOC

De wijnen in de selectie les Parcellaires et les Crus en Domaine du Clos des Tourelles treft u op een aparte pagina. Klik hier om naar deze pagina te gaan.

Let op: het betreft een voorverkoop; we verwachten de wijnen medio december 2022.

Maastricht, 8 oktober 2021

Château de Beaucastel

Coudoulet de Beauc. 2020

Côtes du Rhône AOC

In tegenstelling tot Château de Beaucastel 'slechts' 4 druivenrassen in de blend.

Druivenrassen

Cinsault

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Château de Beaucastel

Coudoulet de Beauc. 2020

Côtes du Rhône AOC

Coudoulet beschouwen we als een prelude op Château de Beaucastel.

Druivenrassen

Cinsault

Grenache Noir

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

1,5 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Château de Beaucastel

2020

Châteauneuf-du-Pape AOC

Grote wijn in bescheiden formaat.

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,375 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Château de Beaucastel

2020

Châteauneuf-du-Pape AOC

Monumentale wijn; onmogelijk spijt van uw aankoop te krijgen.

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Château de Beaucastel

2020

Châteauneuf-du-Pape AOC

In magnumformaat is het bewaarpotentieel nog wat ruimer.

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

1,5 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren

Château de Beaucastel

2020

Châteauneuf-du-Pape AOC

Dubbelmagnum: kostbaar natuurlijk... Maar wel sensationeel!

Druivenrassen

Grenache Noir

Mourvèdre

Land / Streek

Frankrijk / Rhône

Inhoud / Alcohol

3 L / 14,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Te reserveren