Knappe zomerwijnen uit Friuli

Van het uiterste noorden tot het diepe zuiden staan in Italië druivenstokken aangeplant. In totaal telt het land 20 wijnstreken. Streken met ieder hun eigen klimaat, terroir, tradities en imago. Een aantal streken geniet internationaal groot aanzien; denk aan Toscane en Piemonte. Maar er zijn ook streken die lang niet zo wijd en zijd bekend zijn. Bent u bijvoorbeeld bekend met wijnen uit Molise of Valle d’Aosta? Die kans is gering… Een andere streek die niet bij het grote publiek bekend is, is Friuli-Venezia-Giulia. Laten we daar maar eens verandering in brengen!

Friuli-Venezia-Giulia, kortweg Friuli, ligt in het uiterste noordoosten van Italië. Van grote invloed op het lokale klimaat zijn de nabijheid van de Alpen aan de noordzijde en de Adriatische Zee aan de zuidkant van de streek. Veel wijngaarden zijn aangelegd op de uitlopers van de Alpen en dankzij de ‘rugdekking’ van de bergen, gedijen druivenstokken hier meer dan goed. Zo’n veertig kilometer ten noorden van de kust, vinden we de wijngaarden van de familie Bidoli. Zij zijn al bijna 100 jaar actief in de wijnbouw!

In 1924 legt Alessandro Bidoli de basis voor het huidige bedrijf. Zoon Giobatta zorgt voor verdere expansie van het domein dat hij op zijn beurt over draagt aan Arrigo Bidoli. Samen met zijn vrouw Margherita is hij al jarenlang het gezicht van Bidoli Vini. Inmiddels is ook de vierde generatie, in de persoon van de uiterst charmante Elena Bidoli, toegetreden tot het bedrijf. Bidoli Vini is gevestigd in een markant gebouw: een uit 1890 daterende steenfabriek. Hier worden de druiven met de grootst mogelijke zorg en met behulp van moderne techniek, getransformeerd tot eenvoudigweg verrukkelijke wijnen. De druiven die worden gebruikt, komen grotendeels van eigen wijngaarden. Om in de grote vraag te kunnen voorzien, betrekt Arrigo Bidoli ook druiven van andere wijnbouwers. Deze worden echter pas toegelaten na een strenge selectie; Arrigo zou ze het liefst tros voor tros inspecteren… De wijnen op deze pagina’s zijn de ‘signatuurwijnen’ van Arrigo en Margherita Bidoli; voor deze selectie komen uitsluitend druiven van eigen percelen in aanmerking. Niets dan het beste!

Bidoli | Pinot Grigio 2020 Friuli Grave DOC

De Pinot Grigio is een ijzersterke waarde in het Bidoli-assortiment; ook deze jaargang liegt er niet om. De havenplaatsen Marano Lagunare en Monfalcone liggen hemelsbreed niet eens zo ver van de wijngaarden van de Bidoli’s. Beide plaatsen kennen een grote vissersvloot en vis, schaal- en schelpdieren zijn hier dus volop voorhanden! Daar passen we de wijn-spijs-suggesties heel graag op aan. Gegrilde octopus met een gremolata is één van de best denkbare combinaties bij deze wijn. Geen visliefhebber? Vooruit, toch een culinaire tip van formaat: de lokale Prosciutto di San Daniele gaat heel erg goed samen met een glas Pinot Grigio van Bidoli!

Bidoli | Sauvignon Blanc 2020 Friuli Grave DOC

Sauvignon Blanc kennen we in heel uiteenlopende varianten. De bakermat van de druif ligt in de Loire en daar komen doorgaans relatief ingetogen wijnen vandaan. Terwijl Nieuw-Zeelandse wijnen op basis van deze druif juist erg exuberant kunnen zijn. Klimaat en terroir, en in mindere mate de wijnmaker, zijn allesbepalend voor het eindresultaat. Hier in Friuli maakt Arrigo Bidoli een heel eigen stijl: rank, fris en ongekend zuiver! Alle kwintessens van de druif zijn present. Deze Sauvignon kan zich meten met wijnen uit de beroemde Loire-appellations waar je met speels gemak het dubbele voor neertelt.

Bidoli | Chardonnay 2019 Friuli Grave DOC

Evenals de andere witte wijnen van Bidoli, is deze Chardonnay opgevoed op RVS cuves. Volledig houtvrij dus, waardoor de druif kan spreken. Een absolute tegenpool van de hout-gedomineerde, vette en ‘boterige’ wijnen die het Chardonnay-toneel domineren. Ingetogen enerzijds (het milde klimaat is er debet aan), smaakintensief en puur anderzijds. De mint-achtige frisheid in combinatie met een grote mate van mineraliteit maken dit tot een breed inzetbare diner- en terraswijn. Pasta met venusschelpen, pikante gerechten uit Oosterse keukens en ambachtelijke, rauwmelkse kazen.

Bidoli | Friulano 2020 Friuli Grave DOC

De naam van de druif Friulano is niet uit de lucht gegrepen: we zien ‘m alleen in Friuli-Venezia-Giulia. En daar staat ie bovendien volop aangeplant: maar liefst 20% van alle druivenstokken is Friulano! Origineel glas wijn en in de beste zin van het woord eigenzinnig. Om u enige referentie te geven: deze Friulano neigt het meest naar een slanke Viognier. Floraal, zacht wit fruit, maar zeker niet geparfumeerd. Echt een wijn die dicht bij de verse druif staat. Subliem bij geroosterde vis (een dorade of forel van de BBQ) of als originele asperge-begeleider.

 

Bidoli

Chardonnay 2019

Friuli Grave DOC

Tegenpool van de houtgerijpte Chardonnays die het toneel domineren.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Italië / Friuli

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Bidoli

Sauvignon Blanc 2020

Friuli Grave DOC

Ingetogen, maar buitengewoon goed 'druif-getypeerd'.

Druivenrassen

Sauvignon Blanc

Land / Streek

Italië / Friuli

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bidoli

Pinot Grigio 2020

Friuli Grave DOC

Deze wijn staat opvallend dicht bij de verse druif; leuk!

Druivenrassen

Pinot Gris

Land / Streek

Italië / Friuli

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bidoli

Friulano 2020

Friuli Grave DOC

Origineel glas wijn; in de beste zin van het woord eigenzinnig.

Druivenrassen

Friulano

Land / Streek

Italië / Friuli

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar