€8,95

Wit

Clomarin

2020

Picpoul de Pinet AOC

De Zomerwijn

Dé wijn om deze zomer bij de hand te hebben!

Wanneer we denken aan een zomerwijn, dan denken we aan een frivole, frisse en elegante wijn. Zeker niet hout gelagerd en bij voorkeur van een zo recent mogelijk oogstjaar. Wit, rosé of rood kan wat ons betreft alle drie, al is wit of rosé voor menigeen voor de hand liggender dan rood. Met deze selectiecriteria in het achterhoofd, kwam er nog steeds een flinke hoeveelheid wijn in aanmerking voor de wijn die we een seizoen lang zullen betitelen als ‘Dé Zomerwijn’. We pasten nog een aantal criteria toe op de overgebleven wijnen: de wijn moet uitblinken in zuiverheid, breed inzetbaar zijn en bij warm weer een echt verkwikkend effect hebben. Na het toepassen van deze criteria werd de spoeling dun… Toen we tenslotte naar de prijs keken, bleef er één wijn zeer overtuigend over: Clomarin Picpoul de Pinet!

De appellation Picpoul de Pinet is relatief jong: pas in 2003 kreeg het gebied een zelfstandige status. Het wijnbouwgebied ligt vrijwel direct aan de Middellandse Zee en juist daar gedijt de Picpoul – de enige toegestane druif voor deze wijn – zonder meer het allerbest. De nabijheid van het water heeft een temperende invloed op de temperatuur in de wijngaarden: overdag enige verkoeling door een frisse zeewind en ’s nachts niet te veel afkoeling. Zo rijpen de druiven onder optimale omstandigheden. Bovendien lijkt het wel alsof de zeebries de druiven een subtiel zilt accent meegeven dat later, uiterst subtiel, in de wijn is terug te proeven. U leest het terug in de uitgebreide proefnotitie die u op www.sauterwijnen.nl treft.

Picpoul de Pinet is een uitgelezen wijn om te serveren bij oesters, mosselen en andere schaal- en schelpdieren. Maar ook bij rijk gevulde salades van of met gerookte vis (forel, zalm, paling) is het een meer dan prima keuze. Laat de zomer nu maar echt beginnen!