Lekker bij vlees van de grill!

BBQ’en en andere vormen van buiten koken blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek bleek dat maar liefst 5,3 miljoen huishoudens, bijna 70% van het totaal aantal huishoudens, één of meerdere BBQ’s in de tuin heeft staan. De ene thuiskok geeft de voorkeur aan grillen boven een eenvoudig open vuurtje, terwijl de ander juist zweert bij een zogenaamde kamado of een kogelvormige BBQ. En dan zijn er natuurlijk nog tuinhaarden met een grillrooster, tafelmodellen, rookovens, pizzahaarden, BBQ’s op gas en ga zo maar door. U ziet: de mogelijkheden van outdoor-cooking zijn legio!

Wat eveneens bleek uit het genoemde onderzoek is dat er minder ‘traditionele’ vleessoorten (lees: hamburgers, worsten en speklapjes) op de BBQ worden gelegd, ten gunste van groente en vlees van betere kwaliteit, in minder grote hoeveelheid. Een prima ontwikkeling dat men kwaliteit langzaam maar zeker boven hoeveelheid verkiest. Ook voor de wijnen op deze pagina hebben we niet voor de goedkoopste optie gekozen, maar wel voor de beste! Met plezier presenteren we drie rode Spanjaarden die zich in het verleden meerdere malen hebben bewezen als perfecte BBQ-wijnen.

Bodega Cerrón | El tiempo que nos une 2019 Jumilla DOP

De eigenzinnige Monastrell krijgt hier het volledige podium, een monoc-cépage dus. In Frankrijk kennen we ‘m als Mourvèdre en daar staat de druif onder andere aan de basis van de legendarische wijnen van Domaine Tempier. Om te stellen dat dit een ‘mini-Tempier’ is, gaat te ver, maar overeenkomsten zijn er zeker. Bijvoorbeeld de heerlijke combinatie van twee haast tegenovergestelde eigenschappen: optimale rijpheid en tegelijkertijd een bekoorlijke frisheid. En wat te denken van de krokante tannines die de wijn zegenen met een uitdagend reliëf…? De moeite waard om te serveren bij een ‘Spaanse spies’ met tranches varkenshaas, chorizo, paprika en rode ui.

Bodega Casa Primicia | Crianza 2017 Rioja DOC

Net als voorgaande jaargangen is de Crianza 2017 van Bodega Casa Primicia een moderne stijl rioja: geen overdaad aan hout en allesbehalve 'vermoeid' door de lange rijping op barriques (en al helemaal niet vermoeiend!). We zien – gelukkig – meer en meer groentegerechten die op de BBQ bereid worden; dit is er een ideale wijn voor. Aubergine bijvoorbeeld laat zich mooi grillen, maar ook de bloemkool lijkt aan een comeback bezig te zijn. Ofwel in dikke plakken gegrild als ‘steak’, of voor de meer ervaren ‘grillmeister’ in zijn geheel gegaard op lage temperatuur. Toch liever een vleesgerecht? Met een fraai stuk picanha en een glas Casa Primicia Crianza gooit u gegarandeerd hoge ogen bij uw tafelgenoten.

Tomàs Cusiné | Vilosell 2018/2019 | Costers del Segre DO 

Tomàs Cusiné produceert een breed scala aan wijnen. Eerlijk is eerlijk: we zijn de tel wel een beetje kwijt geraakt… Jaarlijks blijft hij verrassen met nieuwe assemblages en ‘micro-cuvées’, terwijl ook met de bestaande wijnen nog ieder jaar progressie wordt geboekt. We doelen dan met name op de witte Auzells en de rode wijnen Llebre, Vilosell en Géol. In cuvée Vilosell herkennen we de meesterhand van Cusiné direct: discrete invloed van eersteklas Frans eikenhout, optimale vruchtenexpressie (vers fruit, maar juist ook gedroogd) en een onweerstaanbaar hoog ‘lekker-gehalte’! Een BBQ-wijn van formaat die zich gemakkelijk zal schikken naar hetgeen u serveert: van gegrilde lamskoteletjes tot ‘sticky-ribs’.

Bodega Cerrón

El tiempo que nos une 2019

Jumilla DOP

De Monastrell/Mourvèdre heeft een volstrekt uniek karakter!

Druivenrassen

Mourvèdre

Land / Streek

Spanje / Jumilla

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Bodegas Casa Primicia

Crianza 2017

Rioja DOC

Moderne stijl rioja: geen overdaad aan hout en allesbehalve 'vermoeid' (en ook niet vermoeiend!).

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / La Rioja

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Tomàs Cusiné

Vilosell 2018

Costers del Segre DO

Wat ons betreft dé signatuurwijn van Tomàs Cusiné.

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Spanje / Cataluña

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar