Koel rood

De term ‘koel rood’ kan op twee manieren worden opgevat. Allereerst duidt de term op de koele geboortegrond van de druiven. In het geval van de hiernaast afgebeelde wijnen resp. het koele Italiaanse Noorden, de Franse Loirestreek en een klein wijngebied, Elgin, pal aan de Atlantische kust in Zuid-Afrika. Allemaal zogenaamde ‘cool climates’. Maar het slaat zeker ook op de temperatuur waarop de wijnen gedronken kunnen worden: juist, licht gekoeld! Op een lome zomermiddag is het heerlijk om dergelijke rode wijnen een minuut of 20 in de koeling te zetten en dan te serveren op een graad of 13-15. Het zware werk kan wel wachten tot na de zomer.

Dergelijke wijnen laten zich prima als solist drinken, dus slechts voorzien van wat borrelgarnituur. Maar ook wanneer u voornemens bent uitgebreid te koken is het zeer de moeite waard om deze wijnen te schenken. Experimenteer gerust met de temperatuur en houd daarbij in gedachten: eenmaal in het glas, warmt de wijn snel op. Beter te koud, dan te warm in het glas dus!

Colli Vicentini | Pinot Nero 2018 Delle Venezie IGT

De Pinot Noir is een cool climate-druif bij uitstek. Natuurlijk kennen we ‘m allemaal als dé druif voor rode bourgognes, maar ook in andere delen van de wereld is er volop aanplant. Denk bijvoorbeeld aan het relatief koele Marlborough (Zuidereiland, Nieuw Zeeland) en aan een flink aantal Duitse wijnbouwgebieden. Ze noemen ‘m in dat laatste geval Spätburgunder, maar het DNA is gelijk aan Pinot Noir. En wat te denken van het Italiaanse Noorden?! Ook daar gedijt de Pinot Noir/Nero bijzonder goed! Vederlicht en een schoolvoorbeeld van een krokant-sappige rode zomerwijn. Ideaal als begeleider van charcuterie of van een kwaliteitskippetje.

Domaine de la Chapinière | Gamay 2019 Touraine AOC

Wijnmaakster Florence Veilex is ‘wereldberoemd’ om haar witte wijn, een mono-cépage Sauvignon Blanc die zich kan meten met toppers uit de Loire-vallei. Maar ook met de Gamay-druif weet ze wel raad! Met deze druif, met name bekend uit de Beaujolais, maakt ze een heel verteerbare rode wijn. Weliswaar gemarkeerd door de warmte van het oogstjaar, iets meer vulling derhalve, maar nog altijd een meer dan smakelijke wijn die zich uitstekend laat koelen. Mme Veilex raadt ‘m aan bij gevogelte en wit vlees. Prima keuze hoor!

Lothian Vineyards | Horny Owl Shiraz 2017 | Elgin, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika klinkt wellicht niet als de meest voor de hand liggende keuze wanneer het gaat om koelere herkomstgebieden. En inderdaad, in menig wijnregio in dit land, schijnt de zon overvloedig. Maar er is altijd een uitzondering die de regel bevestigt. Elgin in dit geval. Pas enkele decennia geleden is men hier begonnen met het verbouwen van druiven. De Zuid-Afrikaanse zon is waarneembaar in de Horny Owl Shiraz, maar de temperende invloed van de Atlantische Oceaan zeker ook! Een even verrassende als goed geschikte wijn om licht gekoeld van te genieten. Natuurlijk bij een ‘braai’, maar vlak ook de combinatie met zomerwild (ree, wilde eend) niet uit.

Cantina Colli Vicentini

Pinot Nero 2018

Delle Venezie IGT

Wat frivoler dan menig (rode) bourgogne.

Druivenrassen

Pinot Noir

Land / Streek

Italië / Veneto

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Uitverkocht

Domaine la Chapinière

Gamay 2019

Touraine AOC

Door de warmte van het jaar een wat a-typische Gamay. Wel heel smakelijk!

Druivenrassen

Gamay

Land / Streek

Frankrijk / Loire

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 15%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Lothian Vineyards

Horny Owl Shiraz 2017

Elgin - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is terug in het assortiment! En hoe!

Druivenrassen

Syrah

Land / Streek

Zuid-Afrika / Elgin

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar