Lekker bij quiche (lorraine)!

Het aantal recepten voor quiche lorraine is minstens even groot als het aantal thuiskoks dat de regio Lorraine (Lotharingen) telt. Vandaar dat we, alvorens de wijnen te selecteren, er wat vakliteratuur op na hebben geslagen om de (min of meer) exacte omschrijving van dit gerecht vast te stellen. In één van de Franse standaardwerken over gastronomie in de breedste zin van het woord, Larrousse Gastronomique, lezen we het volgende: “Hartige taart met een vulling van geklopte eieren, crème fraîche en reepjes spek, die als warm voorgerecht wordt opgediend. De taart komt oorspronkelijk uit Lotharingen en is een klassiek Frans gerecht geworden.” In de ingrediëntenlijst staat geen kaas vermeld, terwijl we dat in heel veel andere recepten wel tegenkomen. De kaas laten we voortaan dus achterwege! Even verderop lezen we dat de taart wordt gemaakt met een zogenaamd fonceerdeeg (bloem, boter, ei, ijskoud water en een snuf zout). Johannes van Dam, Neerlands bekendste gastronoom en schrijver van o.a. De Dikke van Dam, smokkelde naar het schijnt wel eens met bladerdeeg. Vooruit maar…

Bernard Schneider | Pinot Blanc 2019 Alsace AOC

In de Elzas treffen we de quiche lorraine op vrijwel iedere straathoek. Van eenvoudige, pretentieloze brasserie tot restaurant op sterniveau, de quiche staat op haast iedere menukaart. Niet verwonderlijk, de regio’s Elzas en Lotharingen delen een lange en bewogen historie. Wat ons betreft is een quiche met name een voortreffelijk lunchgerecht. Een passende wijn, niet hoogdravend en zeker niet te zwaar, maakt een lome lunch helemaal compleet. De Pinot Blanc van Bernard Schneider voldoet volledig aan deze omschrijving. Van nature is de Pinot Blanc geen al te uitbundige druif, maar Schneider heeft er toch een heel overtuigende wijn van weten te maken:  rijp en genereus, zacht en mondvullend. Perfect bij een quiche lorraine!

Inama | Vulcaia Sauvignon Blanc 2019 Veneto IGT

Een wat minder voor de hand liggende, maar zeker zo spannende keuze is de Vulcaia Sauvignon Blanc van het Italiaanse domein Inama (Veneto). De cuvéenaam is een verwijzing naar de bodem van de wijngaard; die bestaat uit gestolde basaltische lava. Een arme bodem, waar de druivenstok zijn uiterste best moet doen om diep in de grond bij vocht en andere voedingsstoffen te komen. De wijn is zonder meer heel goed herkenbaar als Sauvignon Blanc, maar absoluut met een heel eigen signatuur. Hier spreekt de bodem met overtuiging: rokerig en volop mineraliteit (natte stenen na een regenbui!). De voor de druif zo kenmerkende zuren zijn fraai verpakt in het rijpe, weelderige geheel.

Weingut Rings | Spätburgunder 2018 VdP Pfalz

Durft u het aan om rood te schenken bij een huisgemaakte quiche? Gerust doen! Zeker wanneer de wijn een fractie gekoeld wordt, is het een uitstekende keuze. Een dergelijke wijn geeft de wijn-spijs-combinatie net wat meer allure. De Spätburgunder van de broertjes Rings beschikt over een fantastische ‘bite’ en is hét bewijs dat deze bourgogne-druif (Pinot Noir) ook in Duitsland heel goed gedijt. Speels, maar wel degelijk gestructureerd en voorzien van heerlijke krokante tannines. Het alcoholgehalte is bovendien plezierig bescheiden: met 13% is dit even verleidelijk als verteerbaar rood en daarmee ideaal voor een zonnige voorjaarsdag.

Bernard Schneider

Pinot Blanc 2019

Alsace AOC

We merken dat Alsace-wijnen aan een heuse revival bezig zijn.

Druivenrassen

Pinot Blanc

Land / Streek

Frankrijk / Alsace

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Inama

Vulcaia Sauvignon Bl. 2019

Veneto IGT

Dit is met vrijwel geen enkele Sauvignon Blanc te vergelijken; uniek in zijn klasse!

Druivenrassen

Sauvignon Blanc

Land / Streek

Italië / Veneto

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 12,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Weingut Rings

Spätburgunder 2018

Pfalz VDP

Wijn met een fantastische 'bite' en volop sap!

Druivenrassen

Spätburgunder

Land / Streek

Duitsland / Pfalz

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar