€13,75

Wit

Bodega Pateiro

Saramusa 2019

Ribeiro DO

Dé Lentewijn van 2021:

Bodega Pateiro | Saramusa 2019

Het wijngebied Ribeiro is buiten Galicië, laat staan buiten Spanje, helemaal niet zo bekend. Opmerkelijk, want de verkoop van wijnen uit het nabijgelegen Rías Baixas heeft de afgelopen twee decennia een enorme impuls gekregen. Sauter richt haar pijlen liever op wijnmakers uit opkomende regio’s dan op wijnen van de gevestigde orde. Zo kwamen we enkele jaren terug in contact met Iván Vázquez Pateiro. Hij is de drijvende kracht achter het piepjonge Bodega Pateiro. Zijn verhaal komt overeen met veel wijnmakers van zijn generatie. Opgegroeid binnen een familie waarin wijnbouw al generaties lang centraal stond, hielp hij eerst zijn grootouders en later zijn ouders met het werk in de wijngaard om uiteindelijk de volledige oogst te verkopen aan de coöperatie.

De ambitie van Iván reikte verder en hij begon een succesvolle carrière buiten de familie. Inmiddels werkt hij als wijnmaker voor verschillende bodega's en kocht hij enkele jaren geleden samen met een zakenpartner enkele hectaren wijngaard in de buurt van de stad Beade (langs de rivier Avia). Hij gebruikt hier uitsluitend inheemse rassen zoals Treixadura, Caiño en Souson en hij durft het aan om een 100% Treixadura op fles te brengen. Iets wat niet gebruikelijk is, maar waarin hij bijzonder goed slaagt. Saramusa is er hét bewijs van!

Saramusa is een lentewijn van formaat: de Galicische frisheid spat uit het glas. Heerlijk verkwikkend en –gelukkig- serieuzer en gestructureerder dan het erg vrolijke etiket doet vermoeden. Om een beetje houvast te geven: zie de wijn als een Viognier met een mint-achtige mineraliteit. De combinatie van smaakrijkdom en fraîcheur maakt deze wijn multi-inzetbaar: coquilles, oesters, op de huid gebakken wilde zeebaars, gegrilde inktvis of bij een rijke salade met zeevruchten.

Over de druif

De Treixadura-druif komen we niet zo gek vaak tegen in het wijnlandschap. En zeker niet als mono-cépage. Vandaar enige achtergrondinformatie. Oorspronkelijk komt de druif uit Portugal, waar ze ‘m Trajadura noemen. Inmiddels vinden we de druif in vrijwel alle wijnregio’s in de noordwesthoek van het Iberisch Schiereiland. En daar wordt ie met name als ‘smaakmaker’ in blends ingezet. Niet voor niets: de Treixadura beschikt over een zinderende frisheid; een eigenschap waar het andere Spaanse witte wijndruiven vaak aan ontbreekt. In Rías Baixas bijvoorbeeld, geeft de Treixadura de wijnen op basis van de veel bekendere Albarino-druif net dat beetje extra frisheid en pit.

KLIK HIER VOOR ALLE WIJNEN VAN BODEGA PATEIRO