Lekker bij lam!

Het voorjaar brengt allerhande genoegens met zich mee. Op het culinaire vlak is het nuttigen van lamsvlees er daar zonder meer eentje van! Tot de leeftijd van 1 jaar mag lamsvlees onder die noemer verkocht worden. Is het ouder, dan wordt het verkocht als schapenvlees. In landen rondom de Middellandse Zee ook heel populair, daar wordt het schaap vrijwel letterlijk ‘van kop tot kont’ gegeten. Maar in Nederland zijn we minder avontuurlijk ingesteld. Zelfs de minder courante delen (schouder, nek) zijn hier niet zo geliefd. Jammer, want daar zijn fantastische gerechten mee te maken! De meest verfijnde delen, vinden hier daarentegen wel gretig aftrek. Denk aan haasjes, filet en racks. Met enkele inspirerende suggesties proberen we u te overtuigen ook eens een andere bereiding toe te passen.

Château du Pin-Franc 2018 | Bordeaux AOC

“Rank en klassiek en dat voor een bespottelijk lage prijs”. Zo omschreven we de rode Pin Franc in het verleden. En daar blijkt tijdens het herproeven niets van gelogen. De Merlot is dominant in de assemblage, aangevuld met Cabernet-Sauvignon. Prima in balans! Het alcoholpercentage is, zeker naar huidige maatstaven, bijna ouderwets te noemen: 'slechts' 13,5%. Licht gekoeld subliem bij een tartaar van lamshaas met doperwt en munt. Het vlees even kort aangezet in de hete boter en vervolgens, wanneer afgekoeld, fijngesneden tot tartaar. Onno Kleyn schreef een tijd terug in ‘de Volkskeuken’, de kookrubriek van de Volkskrant, een fraai recept. Op verzoek sturen we het u graag toe! Dat geldt uiteraard ook voor de andere culinaire suggesties uit dit magazine.

Gagliole Rubiolo 2018 | Chianti Classico DOCG

Over de wijnen van Gagliole kunnen we wel blijven publiceren! Het evenwicht en de verteerbaarheid van de wijnen zijn van een zeldzame schoonheid. En dat geldt voor zowel wit als rood en voor wijnen uit de gehele range. Wij zijn overigens niet de enigen die enthousiast zijn… Antonio Galloni schreef pas: "The 2018 Chianti Classico Rubiolo is fresh, perfumed and absolutely delicious. Crushed red berry, rose petal, cedar and sweet pipe tobacoo are all nicely lifted in this mid-weight, inviting wine." Ziet u zichzelf al zitten aan lange lunchtafels in de Toscaanse heuvels? De antipasti waren veelbelovend, de flessen staan op tafel en vanuit de keuken komt ‘mamma’ aanlopen met ‘spalla alla fornaia’. Vrij vertaald: lam van de bakkersvrouw. Een prachtige manier om lamsschouder te bereiden. Het vlees ligt op aardappelschijfjes en uienringen die garen in een goede bouillon. Het vet van het vlees loopt langzaam uit en wordt opgezogen door de aardappeltjes… Voor dit gerecht hoeft u niet eens te kunnen koken; de oven doet, samen met smaakmakers tijm en knoflook, zijn werk.

Yotuel 2018 | Ribera del Duero DO

De Spanjaard op deze pagina, Yotuel, is zonder meer de wijn met de meeste concentratie en kracht van de drie. 100% Tempranillo, gedurende 9 maanden gerijpt op barriques van Frans en Amerikaans eikenhout. Echt een wijn voor de liefhebber van gespierd rood; zeer geschikt voor hen die niet terugdeinzen voor de kracht van een ripasso, amarone, jonge châteauneuf-du-pape etc. En het zal u niet verbazen dat zo’n krachtpatser verlangt naar deugdelijk tegenspel aan tafel. Dat mag eveneens smaakrijk zijn! We maakten er een stoofgerecht op basis van lamsnek en rode paprika bij: ‘cordero al chilindrón’. Een heel gelukkige combinatie al zeggen we het zelf! Geduld is wel een vereiste, maar ook hier geldt: de oven doet het meeste werk.

Château Pin-Franc

2018

Bordeaux AOC

Dit is Bordeaux 'tout court'in een wel heel plezierige verschijningsvorm!

Druivenrassen

Cabernet Sauvignon

Merlot

Land / Streek

Frankrijk / Bordeaux

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Gagliole

Rubiolo 2018

Chianti Classico DOCG

Superbe combinatie van Sangiovese en Merlot.

Druivenrassen

Sangiovese

Land / Streek

Italië / Toscana

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

Robert Parker: 90/100

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Yotuel

2018

Ribera del Duero DO

Type: ruwe bolster, blanke pit.

Druivenrassen

Tempranillo

Land / Streek

Spanje / Castilla y León

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 14%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar