De eerste

rosés van 2020

Een overzicht van de eerste rosés

van oogstjaar 2020. Kraakvers!

We houden het overzicht actueel,

dus kijk met regelmaat op deze pagina.

Rosé

Famille Maurel

2020

Pays d'Oc IGP

€8,50

MAUREL ROSÉ: O ZO VERTROUWD!

We omschreven de rosé van de Famille Maurel in het verleden wel eens als “een rosé met hoog wijngehalte” en dat is ook op deze jaargang van toepassing. Eigenlijk is zelfs de gehele proefnotitie van afgelopen jaar van toepassing... Ongekend knap hoe consequent wijnmaker Olivier Ramé te werk gaat. Dat resulteert in een zeer herkenbare stijl; ieder jaar weer op hoog niveau!  Ingetogen en zeker niet frivool. Zachte tonen van rode vruchten (framboos, aardbei), maar ook bessen. Dat laatste is niet verwonderlijk, de Cabernet-Sauvignon maakt voor 70% onderdeel uit van de assemblage.

Strakke, ingetogen aanzet. Hier geen opdringerige, nerveuze fruitweelde of snoeperige indrukken, maar juist fraaie ranke zuren en een deugdelijke vulling. Zou door het leven kunnen gaan als een 'cool-climate-rosé', het is dat we weten dat het net boven Carcasonne heel warm kan worden... Beschikt over een verdraaid lekkere bite en een goede dosis sap. Evengoed buiten de maaltijd als aan tafel te gebruiken. Bijvoorbeeld bij een geroosterde tonijnsteak of een salade met inktvis. Ook de combinatie met een Waldorfsalade pakte perfect uit!

Rosé

Domaine de la Croix

Irrésistible Rosé 2020

Côtes de Provence AOC CC

€15,75

€14,50

EEN HEUSE CRU CLASSÉ UIT DE PROVENCE

Even ten zuidwesten van Saint Tropez en ten westen van de populaire badplaats Ramatuelle is het schitterende Domaine de la Croix gelegen. We bevinden ons hier in het hart van het Presqu'île de Saint-Tropez, onderdeel van de appellation Côtes de Provence. Als sinds jaar en dag staat deze streek bekend om haar rosés. Zeker, er wordt wit en rood gemaakt, maar de rosé uit deze streek is vrijwel onverslaanbaar. We durven zelfs te beweren dat menig rosé-producent, waar ook ter wereld, zich laat inspireren door Provence-rosé. Ook op Domaine de la Croix is rosé dominant: maar liefst 84% van de wijnen die het domein verlaten, zijn roze gekleurd.

Cuvée Irresistible is een blend van maar liefst 7 verschillende druivenrassen. De blauwe druiven Grenache, Mourvèdre en Cinsault zijn samen goed voor zo’n driekwart van de assemblage; het resterende deel bestaat uit  Syrah, Cabernet Sauvignon, Tibouren en de witte druif Rolle. De naam van de wijn is bepaald niet uit de lucht gegrepen, want onweerstaanbaar, dat is ie absoluut! Zeker wanneer u de wijn schenkt in combinatie met enkele fraaie Provençaalse gerechtjes. Denk aan een smeuïge tapenade, een brandade de morue of beignets van courgette. Zit u verlegen om receptuur? Aarzel niet om contact op te nemen!

Rosé

La Spinetta

Il Rosé di Casanova 2020

Toscana Rosato IGT

€15,75

LA SPINETTA, EEN VERBLUFFEND GOEDE ROSÉ UIT TOSCANE

Giorgio Rivetti verbaast vriend en vijand als hij in 2001, een jaar na de uitbreiding in Barolo, zijn horizon verbreedt en zijn vleugels uitslaat naar Toscane. In Terricciola, zo’n 20 kilometer ten westen van kustplaats Livorno, wordt een domein met de klinkende naam Casanova aangekocht. Uiteraard treft Giorgio in Toscane een volstrekt ander ‘terroir’ dan in thuisbasis Piemonte en dat vergt logischerwijs een andere benadering. Te beginnen bij de druif: Sangiovese.

Wat Giorgio in Toscane heel erg knap weet te bewerkstelligen, is het geven van de Spinetta-signatuur aan de wijnen. Al zijn terroir en druif nog zo verschillend ten opzichte van de wijnen uit Piemonte, toch is de meesterhand van Rivetti, met name in de neus, direct herkenbaar. En bent u geen fervent rosé-liefhebber? Proef dit dan toch maar... La Spinetta rosé is wars van snoeperig fruit en staat mijlenver van zomerse dertien-in-een-dozijn-rosés.

Rosé

Extrême

Gris - Passions 2020

Coteaux du Languedoc AOP

€8,75

JAARGANG 2020 IS WEDEROM SUPER GE(S)LAAGD!

Jaargang 2020 van Extreme Gris mag met recht een supereditie van deze evergreen uit het assortiment worden genoemd. Wat gestructureerder dan voorgaande jaren - er lijkt zelfs sprake te zijn van een lichte tanninestructuur. Dat nodigt natuurlijk uit om Extreme Gris niet alleen in de voorjaars- en zomerzon te schenken, maar om 'm ook aan tafel in te zetten.

En bij wat dan wel? Nou, wat te denken van een huisgemaakte gazpacho? Of gehaktballetjes van kip- of kalfsvlees bijvoorbeeld. Geen ervaren thuiskok? Met een rijk gevulde schaal met allerhande tapas en antipasti steelt u ook geheid de show!