ARDÈCHE - FRANKRIJK

Clos de l'Abbé Dubois: “vedergewicht Côtes-du-Rhônes”

De wijngaarden en kelders van Clos de l’Abbé Dubois vinden we in het zuiden van de Ardèche; in Saint-Remèze om precies te zijn. In 1996 strijken de jeugdige Claude en Cécile Dumarcher neer in de bijna 200 jaar oude ‘mas’. Het wijngebied waarin Saint Remèze ligt, gaat dan nog min of meer statusloos door het leven; pas in 1999 ziet de AOC Côtes du Vivarais het levenslicht. Nu, ruim 20 jaar later, wordt de appellation geroemd om zijn eigen identiteit. Dankzij de relatieve koelte in de Ardèche, zijn de wijnen echt onderscheidend ten opzichte van andere wijnen/appellations uit de Zuidelijke Rhône. Hugh Johnson omschrijft het treffend: “vedergewicht Côtes-du-Rhônes”.

Een korte geschiedenisles: de naam van het domein, Clos de l’Abbé Dubois, is niet uit de lucht gegrepen. Het is een eerbetoon aan Jean Antoine Dubois. In 1765 (of 1766, daar zijn de geleerden het niet over eens) wordt hij geboren in Saint-Remèze, waar hij een kleine 10 jaar later ook gedoopt zal worden. In 1792 wordt hij gewijd tot diaken door het bisdom van Viviers en vervolgens als missionaris uitgezonden naar India. Hier verblijft hij maar liefst 30 jaar. Na zijn terugkomst in Frankrijk vestigt hij zich vrijwel direct weer in zijn geboorteplaats Saint-Remèze. Het huis dat hij er laat bouwen is de huidige woning van Claude en Cécile Dumarcher. In de gevel van het huis prijkt nog altijd een gevelsteen met de naam Jean Antoine Dubois. Bijzonder detail: in de Indiase stad Srirangapatna staat nog altijd een kapel gewijd aan Jean Antoine Dubois.

Eerlijk is eerlijk: het waren de wijnen die ons overtuigden, niet de labels… We waren bij de introductie afgelopen jaar niet bijzonder gecharmeerd van de tekening op de etiketten. Maar met dit verhaal in het achterhoofd, stellen we onze mening toch wat bij. We weten nu dat we kijken naar Jean Antoine Dubois die met een kritische blik het glas wijn aanschouwt.

Net als in vrijwel alle andere Rhône-appellations, zijn het ook in de Côtes du Vivarais de druivenrassen Syrah en Grenache Noir die de dienst uitmaken. Claude Dumarcher maakt een mono-cépage Syrah en een assemblage van Syrah en Grenache Noir. Beide zeer de moeite waard! Haast vanzelfsprekend is het dat de Dumarchers voor hun witte wijnen de Viognier-druif hebben geplant. Met deze druif boeken ze een heel bijzonder resultaat, maar ook de mono-cépage Chardonnay mag er zijn!

Clos de l'Abbé Dubois | Viognier 2020 Ardèche IGP

Een viognier uit het boekje, alle kwintessens van de druif zijn vertegenwoordigd. Aromatisch, maar zeker niet te geparfumeerd. Volop steenfruit en lentebloesem in de neus. De voor de druif zo kenmerkende geringe zuurgraad draagt bij aan het mondvullende effect van de wijn. Wees gewaarschuwd: de eerste jaargang (2019) van deze wijn was in een vloek en zucht uitverkocht. Gezien de kwaliteit van deze 2020 zou het niet verwonderlijk zijn als het ook nu heel hard gaat...

Clos de l'Abbé Dubois | Chardonnay 2019 Ardèche IGP

De Dumarchers blinken uit in bescheidenheid, maar de wijnen ademen toch de nodige bravoure. Zo ook deze Chardonnay. Houtvrij, maar een forse smaakintensiteit! Volgens de overlevering at Jean Antoine Dubois uitsluitend vegetarische gerechten in India en dat streefde hij na terugkomst in Saint Remèze ook na. Vandaar hier slechts enkele vegetarische suggesties: de eerste asperges van het seizoen, chinoise gesneden, en dan gewokt in boter en ‘afgemaakt’ met een snuf milde kerrie. Of wat denken van een flammkuchen met groene asperges en gruyère?

Clos de l'Abbe Dubois | Syrah 2018 Ardèche IGP

De mono-cépage Syrah is de meest ongepolijste wijn van de serie. Heerlijk puur en ongenaakbaar, zonder dat de drinkbaarheid in het gedrang komt. Hier dan ook de kanttekening dat de eerder aangehaalde omschrijving van Hugh Johnson niet bepaald treffend is. De uitzondering die de regel bevestigt zullen we maar zeggen… Schenken bij een lentestoof van bijvoorbeeld lamsbout. Of, als de slager u goed gezind is, reefilet. Heel even geduld nog, het seizoen voor reebok start op 1 mei.

Clos de l'Abbe Dubois | Syrah-Grenache 2018 Côtes du Vivarais AOP

De laatste wijn, met de herkomstbenaming Côtes du Vivarais, kenmerkt zich door een opvallend pure vruchtenexpressie, gecombineerd met een grote mate van bodemreflectie. Met de neus in het glas wanen we ons in de Zuidelijke Rhône (kruidigheid, rijpe rode vruchten, garrigues), maar tegelijkertijd is de associatie met de Beaujolais daar. De ene wijnliefhebber (m/v) drinkt deze wijn jong om zo te genieten van de pure vruchtenexpressie; de ander gunt ‘m juist enkele jaren rust in de kelder en geniet pas na enkele jaren van de dan ontstane kruidigheid en de afgeronde tannines. Het is aan u!

 

Clos de l'Abbe Dubois

Viognier 2020

Ardèche IGP

Model-Viognier! Alle kwintessens van de druif zijn vertegenwoordigd.

Druivenrassen

Viognier

Land / Streek

Frankrijk / Ardèche

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Clos de l'Abbe Dubois

Chardonnay 2019

Ardèche IGP

Een pure en ingetogen Chardonnay.

Druivenrassen

Chardonnay

Land / Streek

Frankrijk / Ardèche

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Clos de l'Abbe Dubois

Syrah 2018

Ardèche IGP

Ongenaakbaar pure stijl Syrah.

Druivenrassen

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Ardèche

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar

Clos de l'Abbe Dubois

Syrah - Grenache 2018

Côtes du Vivarais AOC

Clos de l'Abbé Dubois is jarenlang als Domaine du Belvezet door het leven gegaan. De wijn is identiek!

Druivenrassen

Grenache Noir

Syrah

Land / Streek

Frankrijk / Ardèche

Inhoud / Alcohol

0,75 L / 13,5%

Beoordeling

-

Voorraadstatus:

Beschikbaar